Annonce
Sydfyn

Forfatterforeningen: Projektet fra 20 danske byer er en succes

Dansk Forfatterforenings formand, Morten Visby, er godt tilfreds med de udsendte forfatteres arbejde. Foto: Martin de Hahn
Forfatterforeningen er godt tilfredse med projektet "Hvem er Danmark", hvor 20 forfattere har skrevet fra 20 forskellige byer i Danmark.

Dansk forfatteforenings projekt med at sende forfattere ud i 20 forskellige byer er ikke færdigt endnu. Der er stadig enkelte, der ikke har været afsted endnu, og der bliver stadig skrevet på livet løs.

Men formanden for Dansk Forfatterforening, Morten Visby, er godt tilfreds med det, han har set indtil nu.

- Jeg vil godt være ærlig og sige, at det er gået over al forventning. Forfatterne har selv været ovenud begejstrede, og de er også blevet mødt med en åbenhed og en begejstring, som vi overhovedet ikke havde forestillet os, siger han.

Formålet med projektet, der hedder "Hvem er Danmark", er at fremme læselysten i Danmark. De 20 værker skal senere på foråret samles i en antologi, i et digitalt Danmarkskort, og der skal udarbejdes undervisningsmateriale, som skal bruges over de næste tre år i folkeskolen.

- Det at have et personligt forhold til at læse litteratur er et gode, som vi ønsker, at så mange som muligt skal have adgang til. Vi tænkte, at de bedste ambassadører for det er forfatterne selv, så vi ville skabe nogle personlige møder mellem læsere og forfattere, hvor der ikke var tale om en optræden, men hvor det handlede om tilblivelsen af en tekst, fortæller Morten Visby.

Annonce

Krimi fra Langeland

At Jesper Stein er blevet så inspireret af Langeland, at han har planer om, at hans næste bog skal foregå på øen, er godt, men det har ikke været målet.

- Det var ikke sådan, at der skulle komme en masse litteratur fra de her 20 byer. Men det er da klart, at der også har ligget i det, at det ville være godt, hvis projektet kunne give anledning til nogen nye historier, siger Morten Visby.

- Men jeg synes, det er helt vildt fedt, at han var valgt at gøre det, og det er klart, at det også gør noget ved at forfatterskab, at man på den måde bliver revet ud af sine vante omgivelser, fortsætter han.

Ud over at skrive har forfatterne holdt læsermøder på bibliotekerne og har lavet skriveworkshops for unge.

Projektet er støttet af Nordea Fonden.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce