Annonce
Navne

Forfatteren Eva Bendix er død

Eva Bendix. Tidligere journalist
Annonce

Journalisten og forfatteren Eva Bendix er død, 91 år.

Eva Bendix, der var datter af den legendariske tegner Hans Bendix, ville være journalist, og det blev hun, men der var også så meget andet, som skulle prøves i livet.

- Egentlig burde hun have en sæbekasse i Hyde Park, hvor hun kan stå og sende budskaber ud i verden, sagde Lise Nørgaard engang, da hun skulle finde en passende karakteristik af sin veninde og kollega gennem mange, mange år.

Man har svært ved at se det for sig, men alligevel er billedet meget dækkende for den evigt docerende meningsmager, som kan se tilbage på et eventyrligt liv i journalistik og dansk udenrigstjeneste efter en opvækst i et kulturradikalt hjem, hvor faderen var universets centrum, og hvor en lang række af landets førende kunstnere og intellektuelle havde deres gang.

Det er ikke småting, hun gennem årene har lagt øre til, og man ville gerne have været en flue på væggen, da Johannes V. Jensen advarede unge frøken Bendix om risikoen ved moderne lingeri.

- Brystholder schlapper muskulaturen og frrremmer dekadencen, sagde han.

Om det og om meget mere har hun skrevet muntert og levende i erindringsbøgerne "Man siger tak" og "Det skulle jeg måske ikke have sagt".

Journalist ville hun være, og det blev hun med fast forankring i den socialdemokratiske presse. Hun blev den første speakerpige, da det nye tv-medie holdt sit indtog i 1950.

Senere blev hun både kendt og frygtet som en hurtigt tænkende og meget talende debattør.

Emnet var underordnet, Eva Bendix havde en mening om alt i de år, hvor hele nationen så og hørte de samme udsendelser.

Trods afstikkere til radio og tv var det helt overvejende i den skrevne presse, hun foldede sig ud. Og i Social-Demokraten - det senere Aktuelt - dækkede den hektisk udadvendte ildsjæl fortrinsvis stofområder som kongehus, mode og kvindesag.

I 1949 var hun blevet gift med avisens London-korrespondent Claus Becker, og da han senere blev presse- og kulturråd i Udenrigsministeriet, kom parret til at bo i forskellige europæiske hovedstæder.

Claus Becker døde i 2009.

1974 gav det anledning til en del undren i offentligheden, at den elegante og overordentlig stilfulde diplomatfrue blev opstillet som folketingskandidat for Socialdemokratiet, for i sin fremtoning lignede hun ikke just prototypen på en klassisk socialdemokrat.

Det kom nogen til at antyde, og så faldt ordene, så budskabet ikke kunne misforstås:

- Jeg kan godt spille bedårende værtinde under krystallysekronerne, når jeg skal, men i øvrigt behøver man vel ikke at have fodret rotter hele sin barndom for at være socialdemokrat i Norden.

Livet er imidlertid andet end politik. En bog om takt og tone indgik også i forfatterskabet, og da hun i en alder af 70 år var medstifter af græsrodsorganisationen De Nye Bedsteforældre, gav det også anledning til en bog.

Med fire børnebørn havde hun noget på hjerte, og som hun sagde:

- Jeg har altid udsendt budskaber, altid villet docere. Jeg kan ikke opleve noget uden at ville fortælle om det.

Og det gjorde hun. (Berlingske)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce