Annonce
Livsstil

Forfatter Walther Rebernik: - Nødvendig eskapisme

Walther Rebernik debuterede i 2020 med krimien ”Jæger”, der blev nomineret i kategorien Årets Krimi til Mofibo Awards. Walther Rebernik er aktuel med sin anden roman ”Offer”. Foto: Flemming Leitorp
- Man har brug for at se, høre og mærke noget anderledes for at udvikle sig, men mest at alt for at komme væk.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- En eskapisme, en absolut nødvendig eskapisme. Man har brug for at se, høre og mærke noget anderledes for at udvikle sig, men mest at alt for at komme væk. Så kulturoplevelser, hvad enten der er tale om et højpandet foredrag på Louisiana eller en tur i biffen for at se den seneste Marvel-film, er for mig en nødvendig tur væk fra virkeligheden.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- ”De stumme piger” af Steffen Jacobsen og ”Rampen” af Jesper Stein. Mit abonnement på Illustreret Videnskab og samtlige numre af ”Edderkoppen” fra 80’erne. Tegneserier har i det hele taget altid indtaget en underlig ildeset plads inden for litteraturen. Nogle af de bedste historier er tegnede.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Ray Charles i Falkonér, men det kan jo nok ikke lade sig gøre. Depeche Mode i Royal Arena eller The Minds of 99 i Parken. Tre magiske oplevelser. Det er bestemt ikke alt live, der virker. Men når det gør, så opstår der en magi mellem den optrædende og publikum, så det næsten føles, som hvis der går en engel gennem hallen. Musik kan skabe følelser. Livemusik noget helt specielt. Jeg lytter ofte selv til musik, når jeg skriver noter til et nyt kapitel og kan bagefter se, hvordan musikken har præget kapitlet i den færdige bog. Musik kan sågar give mig inspiration, når jeg skriver. I min seneste bog, ”Vidne”, der udkommer i 2022, har jeg for eksempel skrevet to kapitler over ABBAs ”Dancing Queen”. Jeg er ikke specielt vild med den sang, men den repræsenterer en tid og en stemning. Og så var den vildt god som et baggrundstæppe til en lidt Tarantinosk scene, jeg skrev (et voldsomt opgør på et bordel). Langt bedre end at gå voldsomt op i beskrivelsen af indretningen.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- ”Lord of the Rings” og ”Game of Thrones” er uden sidestykke. Har læst bøgerne og set filmene/serien flere gange. Det er noget nær perfekte fortællinger. Jeg er ufatteligt imponeret ved tanken om - navnlig når jeg selv skriver og ved, hvor svært det kan være at få puslespillet til at hænge sammen - at eksempelvis Tolkien på papir eller skrivemaskine har begået et så komplekst og voluminøst værk, der stadig tryllebinder. Og i virkeligheden gør disse former for kunst det samme som musik. De sender mig på en mental flyvetur, der giver mulighed for at komme væk og tænke nye tanker. Det er benzin til ånden.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Hvert år besøger jeg Naturhistorisk Museum i Wien, når jeg besøger byen på min årlige tur. Det er udstoppede dyr, skeletter fra forhistoriske dyr, pilespidser og en masse information om alt fra den mindste encellede organisme til sauropoder (de største væsener, som har betrådt vores jord). Egentlig ikke vanvittigt spændende for mig i udgangspunktet, men rammen - kejserbyen Wien og det forhold, at jeg har besøgt stedet som en fast tradition med min familie i 15 år - har gjort stedet helt specielt. Og så er evolution en ret vanvittig ting, hvis man lige stopper op og giver det fem minutter.

Hvor mange hjemmelavede lys, nøgleringe og hæslige ting i strik har man lige brug for?

Walther Rebernik

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Industrielt design (møbelhåndværk og design i almindelighed). Det er mit speciale som advokat med speciale inden for beskyttelse af rettigheder, men jeg kan blive helt elektrisk, når jeg ser smukke møbler eller elegante design, uanset form og art.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Teateret. Jeg har haft dårlig samvittighed, siden jeg fik min første søn for 15 år siden, over, at vi ikke går i teateret. Jeg har været til et utal af teaterstykker, operaer og koncerter med mine egne forældre og skammer mig over ikke at have båret traditionen videre til næste generation. Årsagen skal nok findes i det forhold, at udvalget ”hjemme”, altså i form af film og serier, er blevet så godt. Der laves så ufatteligt mange gode film og serier i øjeblikket, hvilket jo i sig selv er positivt, men som tager fokus.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Kiss i Forum i 2008. Og det årlige julemarked på Kronborg, som min kone insisterer på, at vi skal besøge. Hvor mange hjemmelavede lys, nøgleringe og hæslige ting i strik har man lige brug for? /DB

Walther Rebernik

Født i 1972, uddannet advokat og partner og medejer af advokatfirmaet Nordia Law.

Han er desuden mangeårig karateudøver, og kombinationen af livet som advokat og aktiv kampsportsudøver har givet ham en unik indsigt i en rå og anderledes verden.

Han debuterede i 2020 med krimien ”Jæger”, der blev nomineret i kategorien Årets Krimi til Mofibo Awards. Walther Rebernik er aktuel med sin anden roman ”Offer”.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Nyborg

Slut med skolevejledning fra Odense: Nyborg vil hellere bruge pengene lokalt

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Annonce