Annonce
Udland

Forfatter: Tyrkiet står stærkest efter våbenhvile i Syrien

Aref Tammawi/Ritzau Scanpix
Tyrkiets våbenhvile i Syrien løser ikke parternes konflikt her og nu, mener journalist og forfatter.

USA har indgået en aftale med Tyrkiet om fem døgns våbenhvile i det nordøstlige Syrien, hvor syriske kurdere trækker sig fra den såkaldte sikkerhedszone.

Tilbagetrækningen er til Tyrkiets fordel, mener journalist og forfatter Deniz Serinci, der selv har kurdisk baggrund.

- Begge parter har vundet, fordi der er indgået et kompromis. Men særligt tyrkerne har vundet, fordi de ville have kurdiske militser væk fra grænsen, som de får nu, siger Deniz Serinci.

Samtidig peger han på, at Tyrkiet også har vundet, i og med at USA har droppet de annoncerede økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

- Krigen har svækket kurderne. Den har skubbet dem mere sydpå væk fra grænsen. Men samtidig har kurderne også vundet mere sympati fra Vesten, siger Deniz Serinci.

Selv om de to parter har indgået en våbenhvile, mener forfatteren ikke, at de har begravet stridsøksen.

- Er konflikten løst? Overhoved ikke. Selv hvis våbenhvilen holder i måneder eller år, har du stadig en konflikt, der på ingen måde er løst, siger han.

Han begrunder det med, at Tyrkiet siden 2012 har afvist at acceptere et område, som Tyrkiet mener, er styret af PKK, Kurdistans Arbejderparti, der står på EU's terrorliste.

De syriske kurdere vil under tilbagetrækningen være under amerikansk overvågning for at undgå at blive beskudt af tyrkerne.

Deniz Serinci vurderer, at USA's præsident, Donald Trump, har følt sig presset til at indgå aftalen om våbenhvile med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

- Han har fået meget kritik internationalt for at lade kurderne i stikken, siger Deniz Serinci.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce