Annonce
Fødselsdag

Forfatter med sin egen islam-tolkning fylder 60

Forfatteren Kåre Bluitgen har i årevis kritiseret islam. Fredag den 10. maj fylder han 60 år. (Arkivfoto) Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

De fleste mennesker ville nok tænke sig om en ekstra gang, hvis de havde været viklet ind i sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og så skrev bøger om islam.

Det gør Kåre Bluitgen måske også, men han er alligevel ikke bleg for at kritisere islam.

Det har Bluitgen, der fredag den 10. maj fylder 60, faktisk gjort i årevis.

- Siden cirka år 900 har islam bevæget sig mod at gøre Muhammed mere og mere ufejlbarlig. Min bog bevæger sig den modsatte vej, kan man sige, sagde Bluitgen i 2015 i et interview med Jyllands-Posten.

Det var, kort før hans bog "Den bedste bog" blev udgivet. Det er en roman, der foregår i Mekka og Medina i 600-tallet, centreret omkring profeten Muhammed.

Bluitgen har selv kaldt det religionssatire.

Han har - som alle os andre - tidligere set, hvad der kan ske, når muslimer føler sig krænket.

Som da han ville skrive bogen "Koranen og profeten Muhammeds liv". Da sagde flere tegnere nej til at illustrere profeten i bogen. De frygtede muslimsk vrede.

Det fik Jyllands-Posten til at bede tegnere om at tegne profeten for at se, om det nu kunne passe, at der var frygt for at tegne islams profet i Danmark, som har ytringsfrihed.

Det var de tegninger, som mange mennesker i den muslimske verden protesterede voldeligt over i 2006.

Men Kåre Bluitgen har siden skrevet flere bøger om islam, herunder "Muhammed: Profet fra ørkenen" i 2008 og "Koranen gendigtet" i 2009.

Og så også "Den bedste bog", der i øvrigt udløste Blixenprisen i 2016 som årets indsats for ytringsfriheden.

Hans interesse for islam begyndte i øvrigt ikke med krisen om Muhammed-tegningerne. Han har aldrig været bleg for at tage del i værdidebatten.

I debatbogen "Til gavn for de sorte" fra 2002 skrev Bluitgen blandt andet om islam og muslimer:

- Hvis danske forældre skar kønsorganerne af deres børn, ville en efterforskning og domfældelse falde prompte. Vi ved, at det forekommer blandt nogle nye danskere. Vi foretager os reelt intet.

Bluitgen, der er uddannet lærer og journalist, skriver dog også om meget andet end religion. Han har skrevet teaterstykker og filmmanuskripter, og han har skrevet en række bøger om Den Tredje Verden.

I 2017 skrev han "Jeg vil gerne klippes ligesom Kim Jong Un" fra en rejse i Nordkorea. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce