Annonce
Navne

Forfatter om Greta Thunberg: - Det, hun fremprovokerer i mig, er spørgsmålet om, hvorfor jeg snakker og ikke gør noget

Erik Strid udgav i sommers en bog om munken og helgenen Frans af Assisi. I januar indleder han en mindre foredragsrække om bogen, der er ment som et diskussionsoplæg og supplement til eksisterende litteratur om munken. Arkivfoto: Kenneth Skipper
I sommers udgav den pensionerede præst Erik Strid fra Svendborg en bog om den italienske munk og helgen Frans af Assisi. I januar indleder han en mindre foredragsrække om den 800 år gamle historie, der for forfatteren trækker tråde op til nutiden.
Annonce

Det er aldrig til at vide, hvordan værket bliver modtaget, når forfattere sender nye bøger på gaden, men for den pensionerede studenter-, sogne- og fængselspræst Erik Strid er det blevet til gode anmeldelser af hens seneste bog "En lille ny tosse i verden".

Bogen handler om den italienske munk Frans af Assisi, som blev kåret til helgen for små 800 år siden, og som har fascineret den sydfynske forfatter i et halvt århundrede.

Værket er ment som et diskussionsoplæg og supplement til eksisterende litteratur om munken, som Erik Strid ofte bare omtaler som "Frans".

Og selvom der er tale om en flere hundrede år gammel historie længe før debat om udledning af drivhusgasser og fældning af regnskoven, kobler han i sine foredrag Frans sammen med den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, oplyses der på Sct. Jørgens Kirkes hjemmeside.

Var Frans af Assisi reformator før Johan Hus og Martin Luther? Var han socialrevolutionær før bondeoprøret i 1500-tallet, og var han klimaforkæmper før Greta Thunberg, lyder nogle af forfatterens spørgsmål.

Erik Strid påstår ikke at ligge inde med svar på spørgsmålene, men han vil forholde sig til dem og bringer dem i spil.

Hvordan forfatteren så lige kobler legenden om en munk sammen med den nutidige historie om en ung, svensk klimaaktivist sammen, giver Erik Strid en forklaring på:

- Det er fristende at drage paralleller mellem Frans af Assisi for 800 år siden og Greta Thunberg netop nu, ikke mindst fordi ordet klimatosse, som blev lanceret samtidig med min udgivelse, og som jeg ikke kendte, da jeg skrev eller valgte titel, forklarer han om sit værk "En lille ny tosse i verden".

Annonce

Munk ville beskytte naturen

For Erik Strid udspringer hans sammenkobling af de to også af, at man ifølge ham ved fra historiske kilder, at den for længst afdøde munk tænke i klimabeskyttelse på landjorden.

Han hæfter sig også ved, at munken gjorde noget konkret og ikke lod det være ved snakken.

- Nu handler det så om klimaet, hvor vi snakker en forfærdelig masse som undskyldning for ikke at foretage os noget. Noget andet er, at Frans vitterlig følte sig som dybt og intenst i familie med naturen og omgivelserne. Han forholdt sig til det misbrug af naturen, som er en del af grunden til, at vi sidder i suppedasen nu, forklarer Erik Strid og tilføjer, at munken faktisk handlede og gjorde noget.

- Han gav konkret vejledning til brødrene ude i de små klostre. Når de fældede et træ, skulle de helst lade noget stå, der kunne skyde igen. Og de skulle lade et hjørne af haven stå, så det kunne få lov at passe sig selv, forklarer Erik Strid.

Annonce

Thunberg pirker til forfatteren

Det er netop her Erik Strid bringer den nulevende, svenske klimaaktivist på banen:

I hans optik tager hun med Erik Strids egne ord nemlig også "nogle ting" alvorligt og ønsker handling i stedet for snak, og samtidig pirker hun til den sydfynske præst og forfatter.

- Det, hun fremprovokerer i mig, er spørgsmålet om, hvorfor jeg snakker og ikke gør noget. Jeg har skrevet en bog. Det er ord, men hvorfor gør jeg ikke noget? Det spørgsmål til mig selv udspringer af det, Greta Thunberg gør og siger, slutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Kvaler for S

Annonce