Annonce
Bøger

Forfatter: - Først, når vi tager ansvar, er vi ordentlige mennesker

Martin Jensens nyeste roman hedder "Døden er et øjeblik". Titlen passer til hovedpersonens oplevelser, men er også valgt, fordi det ifølge forfatteren er livet, der gør ondt - ikke døden. Foto: Frederik Nordhagen
Forfatter Martin Jensens nye roman handler om krig og kærlighed og kampen for frihed. Men som så ofte før i hans forfatterskab er det store tema ansvar.

Rasmus er en tyveknægt. En horeunge, der omkring 1850 render rundt på Vestfyn og tømmer bøndernes kister for rigdomme. Umiddelbart er der ikke meget godt at sige om Rasmus, men alligevel får læseren en tiltagende sympati for ham. En forståelse og velvilje, som kommer snigende netop som en tyv i natten.

For Rasmus stjæler af afmagt - han ser ikke andre udveje i sin elendighed, så han tager fra de magtfulde bønder, som undertrykker både ham og hans mor. Knægten bliver til en mand, og Rasmus vokser ikke blot fysisk, men også som menneske, for i takt med, at han modnes, begynder han at tage ansvar for andre mennesker. Ikke mindst, da han efter en fængselsstraf ender i USA og møder både krig og kærlighed.

- Rasmus er en mønsterbryder, for jeg tror ikke på, at man automatisk bliver for eksempel voldelig, fordi man har været udsat for vold som barn. Hvis ingen kan tage afstand fra det, de kommer fra, ville vi ikke have det samfund, vi har i dag, siger Martin Jensen.

Gennem sit lange forfatterskab har han ofte kredset om magt og afmagt og om ansvar. Det gør han også i sin nyeste roman ”Døden er et øjeblik”.

- Først, når jeg lader mine hovedpersoner tage ansvar – både for eget liv og for andres - kan vi lide dem, for det er, når vi tager ansvar for hinanden, at vi viser, at vi er ordentlige mennesker, siger Martin Jensen.

Hvornår begyndte du selv at tage ansvar?

- Jamen, det gjorde jeg vel, da jeg blev familiefar. Jeg havde selvfølgelig taget ansvar før, men den dybe ansvarlighed opstod med min elskede, vores børn og børnebørn.

I USA skal Rasmus ikke længere kæmpe for hver en brødkrumme, og dermed får han overskud til at rumme andre mennesker. Rasmus møder kærligheden, og han er ikke længere hovedperson i eget liv - det er de elskede.

Annonce

Martin Jensen

Født 16. december 1946, opvokset ved Vangede Station.
Læreruddannet og har bl.a. virket som skoleinspektør ved Haarby Skole til 1995. Derefter fuldtidsforfatter.
Gift med forfatter Kirsten Koch Jensen. Parret har tre børn og to børnebørn.
Debuterede i 1998 med romanen "Frit gennem Jylland". Har skrevet fem samtidsromaner og adskillige historiske romaner. Har modtaget Det Danske Kriminalakademis hæderspris for syvbindsserien om byfoged Eske Litle og Assens i 1300-tallet. Har også skrevet en syvbindsserie om England under den danske vikingekonge Knud, og den selvstændige "Overleveren" om Halfdan, agent for kong Knud. Derudover fagbogen "Når genstande beretter – museernes Danmarkshistorie" og i 2018 novellesamlingen ”Bud”, som i 10 noveller tager afsæt i de 10 bud. Det er blevet til 30 udgivelser på 20 år.
Tidligere formand for Det Danske Kriminalakademi.
Martin Jensen har modtaget støtte af Statens Kunstfond til at skrive ”Døden er et øjeblik”, hvilket gav ham mulighed for at rejse til Virginia og researche til bogen.

Burkaer

”Døden er et øjeblik” er en kærlighedshistorie, en historisk roman inspireret af virkelige begivenheder omkring Assens, hvor vi blandt andet støder på den autentiske Boyebande, og i datidens USA omkring Virginia, hvor vi inviteres ind på den virkelige slagmark i borgerkrigens første år, og det er en roman om frihed.

- Rasmus er ikke fri i Danmark, for han er bundet af sin herkomst. Han er søn af en hore og kan ikke komme længere op ad den sociale rangstige. Han kan for eksempel aldrig få sin egen jord og blive selvstændig bonde. Så kommer han til USA - et land, hvor man hylder friheden, men hvor man holder sorte slaver. Så hvad er frihed? spørger Martin Jensen.

Er frihed muligheden for at tænke og sige, hvad man vil, eller handler frihed også om muligheden for at få et godt og værdigt liv? Svarene må vi selv konkludere, men Rasmus spørger en sort forvalter, som ikke længere er slave, hvorfor han ikke rejser nordpå, hvor flere sorte er frie. Forvalteren afslår, for hans kone og børn holdes stadig som slaver. ”Hvordan kan jeg være fri, hvis min familie er ufri”, spørger forvalteren.

- Jeg har været inspireret af blandt andet diskussionen om burka-forbuddet, for hvorfor skulle jeg føle mig mere fri ved at andres frihed til at klæde sig, som de vil, begrænses? Hvordan kan jeg være fri, når andre ikke er det, sådan spurgt lidt på spidsen, siger Martin Jensen.

Frihedsbegrebet var også en stor del af den amerikanske borgerkrig, og det handlede ikke alene om slaveri.

- Det var nord, som erklærede krig mod syd, da sydstaterne meldte sig ud af unionen, hvilket de forfatningsmæssigt havde ret til. I for eksempel Virginia blev krigen derfor opfattet som et forsvar for egen frihed mere end et forsvar for slaveri, siger Martin Jensen

Martin Jensen har også været inspireret af Brexit og falske nyheder.

- Man tror på det, man gerne vil tro på. Også selv om det er løgn. Og hvis bare løgnen siges mange gange nok, så opfattes den som sand. Argumenter og sandhed får ingen vægt. Som når Boris Johnson hævder, at England kan tjene 359 millioner pund om ugen ved at melde sig ud og ”blive frie”. Det er jo en stor, fed løgn, siger Martin Jensen.

En neger er en neger

Martin Jensen har efterhånden skrevet mange historiske romaner, og det falder ham naturligt at bruge tidligere tiders sprog.

Du skriver neger?

- Ja, hvad fa … skulle jeg ellers skrive. Sådan talte de jo. De omtalte ikke slaverne som ”efterkommere af afroamerikanere”, vel? Jeg skriver dog ikke nigger, som de hvide jo også sagde, for det opfatter jeg som en grimt ord. Men ellers kan jeg godt lide at bruge tidens sprog, for det giver historien en større autenticitet, siger Martin Jensen.

Martin Jensen: "Døden er et øjeblik", 428 sider, udkommer på forlaget Klim 12. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce