Annonce
Bøger

Forfatter Annette Bjørg: - Jeg længes tilbage til landskabet på Østfyn

Annette Bjørg lader i sin nyeste ungdomsroman en del af handlingen udspille sig på Østfyn omkring Nyborg. Et område hun kender og er rundet af. Her er hun Frederiks Have tæt på sit hjem. Foto: Elisabeth Hagland
Annette Bjørg, født og opvokset i Måre ved Herrested, er aktuel med ungdomsroman om nødvendigheden af en pause. Efter mange år i København længes hun også selv efter ro.

Børne-og ungdomsforfatter Annette Bjørg går mange ture i Frederiksberg Have, som ligger tæt på hendes hjem. Her finder hun grønt midt i storbyen og en fornemmelse af den ro, hun voksede op med i landsbyen Måre ved Herrested.

- Med alderen er mit gamle landskab begyndt at vokse i mig. Jeg kan pludselig blive klaustrofobisk af at gå mellem alle de mennesker, der er på fortovet i min gade. Jeg har en voksende indre længsel, måske ikke efter at bo i Herrested igen, men efter den natur og fred og ro, jeg er rundet af.

Den 54-årige forfatter har boet i København i mange år og gjort det med glæde. Blandt andet på Christianshavn og nu på Frederiksberg, og det er med hendes ord nogle af de bedste steder i hovedstaden.

Men nu er tanken om at flytte tilbage til Fyn inden for en overskuelig årrække begyndt at rumle. Hun kommer her ofte, for hendes tre søstre, deres familier og hendes mor bor her stadig.

- Jeg var aldrig blevet en god forfatter, hvis jeg ikke var rejst fra Fyn og havde stillet mig et nyt sted. Jeg har fået det bedste ud af begge verdener, men jeg bor i hvert fald ikke i København om 10 år, siger hun.

Annette Bjørg flyttede som ung til København for at blive skuespiller, men hun endte i stedet med i 1990 at kunne kalde sig for journalist.

I flere år arbejdede hun på Berlingske som vikar og var sideløbende freelancer, men i 2004 kom hun ind på Forfatterskolen for Børnelitteratur.

- Da jeg var færdig i 2006, var jeg klar over, at mit liv skulle tage en ny drejning. Jeg var træt af at være journalist. Jeg følte, at jeg skrev til et stort hul, som aldrig gav feedback.

I dag lever hun af sit forfatterskab og et job som vagt på Rosenborg Slot, hvor hun er med til at passe på kronjuvelerne. Hun er også korrekturlæser for Gyldendal og arbejder med databehandling for foreningen Danske Filminstruktører.

- Det er en økonomisk mere usikker tilværelse, men hvis jeg skulle arbejde som journalist, ville jeg ikke samtidig have energi til at skrive bøger, og det er det, jeg brænder for at gøre. Man kan sige, at jeg har vundet på jobtilfredsheden, siger Annette Bjørg.

Hun har udgivet en stribe bøger - fra billedbøger for de yngste til ungdomsromaner for de ældste. ”Frihjul” er kommet efter en pause på grund af brystkræft.

- Nu er jeg heldigvis rask, så jeg er i fuld gang igen. Jeg skriver blandt andet for første gang på en serie. Den bliver på tre bind og er for de 9-12-årige, fortæller hun.

Annette Bjørg

Annette Bjørg, født 1964, opvokset i Måre ved Herrested, student fra Midtfyns Gymnasium, uddannet journalist fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole i Aarhus, bor på Frederiksberg, har to børn på 20 og 14 år.

Debuterede som forfatter i 2008 med billedbogen ”Plasterpigen”. Har siden skrevet en række billed-, børne- og ungdomsbøger.

Arbejder også som vagt, korrekturlæser og med databehandling og giver også gerne foredrag på skoler og gymnasier.

Se evt. mere på annettebjoerg.dk

En ydre og indre rejse

Annette Bjørgs seneste ungdomsroman hedder ”Frihjul” Den handler om 17-årige Nadia, som ikke føler sig godt tilpas. Udadtil klarer hun sig godt. Hun går i gymnasiet og hendes ikke-akademiske forældre har store forventninger til hende, men retter samtidig det meste af deres opmærksomhed mod hendes utilpassede storebror.

Nadia føler sig hverken set eller forstået. Hun har ikke lyst til at honorere forældrenes forventninger og blive en mønsterbryder, og det efterlader hende i et tomrum. Derfor tager hun en dag en af farens biler og kører ud i det blå i et forsøg på at forsvinde for en tid, og hun ender i Nyborg.

- Nadia er nødt til at stikke af for at få en pause. Jeg har ikke noget budskab som sådan med min roman, men jeg forstår hende. Der er ofte et stort forventningspres på unge, og de skal afgøre deres fremtid så tidligt - for eksempel når de vælger fag i gymnasiet - og de kan sagtens komme til at vælge forkert. Der kan være brug for pauser til at tænke over, hvad man vil bruge sit liv på, og det skal være i orden at vælge om, siger Annette Bjørg.

Nadia tager så at sige rattet i egen hånd, og dagene på landevejene bliver en både ydre og indre rejse. Undervejs møder Nadia en pige, hvis kaotiske liv, hun rodes ind i.

Selv elskede Annette Bjørg at gå i skole og var velsignet med ”fantastiske dansklærere” - herunder forfatter Pia Tafdrup, som debuterede som digter, da Annette Bjørg havde hende som dansklærer på Midtfyns Gymnasium.

Som børne-og ungdomsforfatter trækker hun på følelser, hun selv havde som ung og sin omgang med børn og unge. Hendes egne børn er 20 og 14 år, og hun har mange nevøer og niecer.

- Det falder mig naturligt at tage deres verden ind. Måske er jeg et barn indeni, for jeg har ikke haft problemer med at relatere og huske. Når jeg skriver, prøver jeg på ikke at efterabe de unges slang, for den ændrer sig konstant, men det gør relationer og almenmenneskelige følelser ikke i samme grad.

Annette Bjørg: ”Frihjul”, Høst & Søn, 142 sider, er udkommet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce