Annonce
Erhverv

Foretrækker østarbejdere: Lindø-firma dumper danskere

Bladt Industries fyrede en masse medarbejdere i december, da ordrebogen var tom. Nu er den fuld igen, og firmaet er i færd med at ansætte medarbejdere til virksomheden på Lindø - men flertallet bliver udlændinge.

Danske svejsere er for dårligt uddannede, for uerfarne og ikke villige til at arbejde igennem i en grad som østeuropæerne. Derfor er tre ud af fire svejsere hos Bladt Industries på Lindø udlændinge.

Sådan lyder karakteristikken af danske svejsere fra Peter Rindebæk, viceadministrerende direktør hos virksomheden, som laver store elementer til havvindmøller.

Bladt er i gang med at hyre folk til en stor ordre til en havvindmøllepark i Østersøen og har ansat 50 mand, men skal forventeligt bruge op mod 180.

Men det bliver ikke ansættelser eller indtægter, der vil gavne meget i den danske beskæftigelsesstatistik eller skattegrundlaget, for flertallet af de nyansatte bliver hentet i Rumænien, Polen og Tyskland, forventer direktøren.

Han er mildest talt ikke imponeret af danske svejsere - hverken deres erfaring eller de kurser, de kommer med fra for eksempel AMU Fyn i Odense.

Annonce
De store elementer skal stå på havbunden og kravene til svejsningerne er meget høje. Derfor er kravene til svejserne det også.

55 timers arbejdsuge

- Alle er velkomne, også danske svejsere, hvis de passer til vores behov. Men de danske svejsere er ikke så godt uddannede, som svejsere fra Polen og Rumænien, der desuden har erfaring med det arbejde, vi laver, lyder karakteristikken fra direktøren, fremsat på Dansk Industris årlig erhvervstræf i Tre For Park forleden.

Rindebæk karakteriserer danske kurser - eksempelvis AMU-kurser - som totalt værdiløse, og derfor sender Bladt medarbejdere på kursus i Polen. Samtidig mangler danske svejsere erfaring og bliver også distanceret på endnu en front: De udenlandske er villige til at arbejde meget mere end danskerne.

- Vi har også en meget lav grundløn, men til gengæld en høj akkordandel, som gør, at man bliver honoreret for det arbejde og den indsats, man laver. Der er mulighed for at tjene en god skilling hos os, siger Peter Rindebæk.

Læs mere i Fyens Stiftstidende fredag og på Mitfyn.dk.

Viceadministrerende i Bladt Industries, Peter Rindebæk. Han er mildest talt ikke imponeret over danske svejsere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hurra for de frivillige

Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Erhverv

Guldæggets rejse

Annonce