Annonce
Sydfyn

Forening vil høste muslinger, tang og løfte havmiljøet i havnen

- Det helt grundlæggende er, at vi kan få basale fødevare som ikke blot er sunde, men også gode for miljøet, forklarer Jens Asser Thellesen, der udover at være formand for foreningen til daglig arbejder som kok i cateringvirksomheden Spisetid. Her ses han længst til venstre med Lasse Ussing og Torsten Andersson, der også sidder i bestyrelsen for foreningen. Foto: Helene Thau Jackson.
Foreningen Svendborgsund Havhave arbejder for at få en maritim nyttehave til Svendborg Havn, hvor man kan høste tang og muslinger og undervise i havmiljø.
Annonce

Svendborg: Et samarbejde med kokkeelever, der skal lære at høste, rense og tilberede blåmuslinger til et måltid. En skoledag for de mindste med høst af tang og undervisning i dens mange sorter. En havnefest med muslingehøst, hjemmelavet muslingesuppe og eksperimenter, der viser havhavens fordele.

Det er blot nogle af de scenarier, som Jens Asser Thellesen, Lasse Ussing og Torsten Andersson ser for sig, når de skal beskrive, hvad en havhave i Svendborg ville kunne.

Annonce

Basale fødevare

De tre mænd sidder i bestyrelsen i foreningen Svendborgsund Havhave, som arbejder for at få en såkaldt bølgemark til Svendborg. En bølgemark er en flydende platform, hvor tang, muslinger og nogle steder østers kan høstes fra.

Hvad er en bølgemark?

En bølgemark er en flydende dyrkningsplatform, hvor man kan kultivere muslinger, tang og østers og formidle havets bæredygtige ressourcer. Platformen måler 7 meter i længden og 5 meter i bredden med en maksimal højde på 2,75 meter.

Dækket består af en række lemme, som hver især kan åbnes, så man kan tilse sine afgrøder. To mobile høsttårne kan flyttes rundt på dækket, så man med et hejseværk kan hæve afgrøderne op i passende arbejdshøjde, når de skal tilses eller høstes. Bølgemarken leveres med belysning drevet af en solcellepakke, og kan også komme med en formidlingsstation på land, der kan tiltrække forbipasserende og forklare bæredygtigt havdyrkning,

- Det helt grundlæggende er, at vi kan få basale fødevare som ikke blot er sunde, men også gode for miljøet, forklarer Jens Asser Thellesen, der udover at være formand for foreningen til daglig arbejder som kok i cateringvirksomheden Spisetid.

- Visionen er på sigt at skabe en bæredygtig produktion. Muslinger skal ikke fodres, og de fjerner co2 fra området, så vi får faktisk ikke iltsvind i vandet omkring muslingerne, og det er jo noget, man kæmper med i alle danske farvande. Muslingerne filtrerer vandet, så fiskene omkring får det også bedre, så der er ligesom en dobbeltgevinst for miljøet, siger han.

Annonce

Fællesskab og undervisning

Foreningen, der endnu kun har et halvt år på bagen, drømmer om, at en maritim nyttehave kan få plads centralt i Svendborg by.

- Når vi gerne vil have den her i området, er det for, at alle kan komme forbi og opleve den, forklarer Torsten Andersson fra en bænk på Frederiksø.

Som pensioneret folkeskolelærer i geografi og biologi handler havhaven for ham nemlig mindst lige så meget om formidling, som om føde.


Der er rigtig mange af os, der synes at undervisningen og fællesskabet i det er sjovt. Vi kunne jo sagtens lægge en pram 200 meter ud i havet, men så fratager vi andre muligheden for at se med og lære.

- Lasse Ussing


- I andre havhaver har man for eksempel lavet eksperimenter, hvor man fylder en beholder op med vand, og inden for to til tre timer er vandet allerede begyndt at blive klart, fordi muslingerne renser vandet. Så udover at høste muslinger, handler det også om at skabe et miljø, hvor man kan formidle viden til mennesker, der ikke nødvendigvis kender til det, fortæller han.

En bølgemark er en flydende dyrkningsplatform, hvor man kan kultivere muslinger, tang og østers og formidle havets bæredygtige ressourcer. Visualisering: Ariktekt Mikkel Stensgaard.

Og formidlingsperspektivet går igen for mange af foreningens medlemmer, indskyder Lasse Ussing:

- Der er rigtig mange af os, der synes at undervisningen og fællesskabet i det er sjovt. Vi kunne jo sagtens lægge en pram 200 meter ud i havet, men så fratager vi andre muligheden for at se med og lære.

Lasse Ussing arbejder til dagligt som naturvejleder og underviser på Naturskolen, og han så gerne sit arbejde udvidet til en centralt placeret havhave.

- Naturskolen samarbejder med folkeskolerne, så det ville være helt naturligt, at de også kunne komme ned og arbejde med muslinger, siger han og tilføjer:

- Det ligger implicit i foreningen, at at vi gerne vil vende os ud ad, og ikke som en kolonihaveforening med høje hække, der skærmer af. Folk kan være med, og i mange byer er havhaven åben til by- og havnefester.

Annonce

Helst i Den Blå kant

Helt præcist hvor i Svendborg, bølgemarken skal placeres, vil de tre havhøstere ikke spå om, men de håber at kunne blive en del af havnelivet, fortæller Lasse Ussing.

- Vi vil gerne ligge i Den Blå Kant, hvor der er maritime aktiviteter og fokus på havmiljø, så det ville være naturligt, hvis vi bliver en del af det og er med til at formidle bæredygtighed.

En talje med håndsving kan hæve afgrøderne fra vandet. Visualisering: Ariktekt Mikkel Stensgaard.

Næste skridt bliver at finde de omkring 400.000 kroner, det koster at få undersøgt de hav- og miljømæssige forhold og erhverve bølgemarken. Foreningen er godt i gang med at søge fonde, og de håber, at bølgemarken er i vandet til næste forår, fortæller Lasse Ussing.

- Muslingerne kommer sidst i maj, så ønskescenariet er, at vi allerede er klar der.

Det betyder dog ikke, at man skal glæde sig til muslingesuppe helt endnu. Det tager omkring to år, før muslingerne har vokset sig store, men det betyder ikke, at foreningen går i dvale, forsikrer Jens Asser Thellesen.

- Der er jo meget andet i det. Formidlingen og arrangementer kan man godt lave, mens muslingerne vokser, og man kan sikkert også høste tang langt tidligere.

Blandt andet inviterer foreningen den 12. september til arrangementet Ild og Vand i Skårupøre, hvor man kan høre om de maritime nyttehaver, komme på strandsafari og fire-retters middag med Kulinarisk Sydfyn og melde sig ind i foreningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Annonce