Annonce
Indland

Forening kræver lovændring: Danskere skal automatisk være donorer

Sygehus. Læge. Operation. Genre.

15 procent. Så mange fynboer har taget stilling til organdonation ifølge tal, som avisen har fået fra Donorregistret. Og det er langtfra godt nok, mener foreningen 7 Liv.

- Det understreger kun nødvendigheden af, at vi får en ny fortælling om organdonation, hvor vi netop får lagt vægt på, hvor mange liv man kan redde - at man kan være livredder, siger formand Karin Riis-Jørgensen.

7 Liv arbejder for, at vi får flere organdonorer, så ventelisterne til transplantation kan blive kortere.

Det mener de, at man gør bedst gennem en lovændring, så danskerne automatisk tilmeldes donorregistret.

- Jeg tror, at mange af de mennesker, der ikke har fået sagt ja til organdonation og tilmeldt sig registret, ikke har gjort det, fordi de måske ubevidst holder sig tilbage, har travlt eller prioriterer anderledes. Og døden er jo noget, man ikke taler om eller får taget stilling til, medmindre man har sygdom i familien eller har en nabo, der har været udsat for det. Det understreger bare endnu en gang, at vi må indføre formodet samtykke i Danmark, siger Karin Riis-Jørgensen.

Annonce

Stadig frit valg

- Men er det ikke også en ret stor beslutning at tage for folk?

- Der er jo et frit valg. Du kan tage stilling til det ved ikke at ville være det. Og omvendt kan man spørge, hvad skal du bruge organerne til, når du er død?

- Det er vel også af hensyn til de pårørende?

- De pårørende kan altid sige nej. Man kan krydse af, at man skal have de pårørendes accept, men der er heller ikke nogen læger, der ville bruge en afdøds organer, hvis de pårørende ikke ville have det, siger Karin Riis-Jørgensen.

Der er flere europæiske lande, der har indført automatisk tilmelding til donorregistret.

Det har ifølge formanden kunnet ses på ventelisterne, og derfor bør Danmark gå i de landes fodspor med det samme.

- Jeg synes, vi skal have mere modige politikere, der går ud og siger, at det her vil vi have ændret, siger Karin Riis-Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce