Annonce
Assens

Forening: Der mangler viden om hjernerystelser

Hana Malá Rytter er neuropsykolog og forsker i langvarig hjernerystelse. PR-foto

Mennesker, som har slået hovedet, får vidt forskellig rådgivning, og det skyldes til dels, at der mangler viden og forskning på området.

Hjernerystelsesramte må i høj grad selv søge information og behandling for deres symptomer.

Det er oplevelsen hos Hjernerystelsesforeningen, en landsdækkende patientforening med omkring 1500 medlemmer. Det skyldes ifølge foreningen, at der ikke er enighed om, hvordan man bedst håndterer hjernerystelser, og at der mangler viden i sundhedssystemet om, hvordan symptomerne kan behandles.

Hvert år rammes 25.000 danskere af hjernerystelse, og heraf udvikler 15 procent langvarig hjernerystelse, også kaldet postcommotionelt syndrom (PCS), vurderer Hana Malá Rytter, som forsker i langvarige hjernerystelser og er lektor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

Hun forklarer manglen på viden med, at hjernerystelser er svære at måle.

- Når de dukker op hos den praktiserende læge, får de ikke en brugbar besked. Ofte får man at vide, at man skal tage det roligt, uden at det bliver mere konkret. Man skal lære at lytte til og handle hensigtsmæssigt på sine symptomer, men dette er i virkeligheden en ganske svær opgave. Desuden hvad der virker for en, virker nødvendigvis ikke for en anden. Det er en vejledning, der er svær at give, fordi den er så individuel.

- Den seneste forskning peger retning af, at man kan havne i to yderligheder. Enten bliver man bange for at foretage sig noget overhovedet af frygt for symptomer, eller også presser man igennem og overgør det. Begge strategier fører til symptomforværring og dermed forsinket bedring, oplever hun.

Mangel på solid evidens

Der er ikke noget underligt i, at folk, der har slået hovedet, får forskellig rådgivning, når de henvender sig hos lægen, mener Anders Beich, som er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Det skyldes to ting, mener han. Dels, at folk rammes forskelligt af hjernerystelser og kræver individuel behandling. Dels, at der generelt mangler viden.

- Der mangler solid evidens på området, så ingen ved nok, og derfor kan man heller ikke forvente andet, end at den praktiserende læge heller ikke ved nok. Det er ikke bare udbredelse af viden, der mangler, men også noget solid viden at udbrede, siger Anders Beich.

Der er bred enighed om, at der er brug for mere forskning om hjernerystelser.

Derfor åbner i foråret et nyt nationalt center for hjernerystelser på Københavns Universitet med 8,5 millioner kroner i støtte fra satspuljemidler, og centrets hovedopgave bliver at samle den viden, der findes både i Danmark og internationalt, og brede den ud til de fagpersoner, der behandler hjernerystelsesramte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Assens

Teststed løb tør for lyntest, fortæller Karina. Driftsdirektør afviser: - Det kan jeg simpelthen ikke tro på

Annonce