Annonce
Odense

Foreløbig er besparelser droppet: Politikere har fundet penge til at dække hul på 100 millioner

Det er blandt andet udgifterne til anbragte børn, der stiger og udfordrer kommunens budgetter. Nu har et politisk flertal foreløbig fundet et engangsbeløb på 100 millioner kroner til at dække underskuddet. Arkivfoto: Martin Dam Kristensen
Besparelser truede efter budgetoverskridelse på op mod 120 millioner kroner på det specialiserede socialområde. Men nu har politikerne fundet et engangsbeløb til i hvert fald næsten at løse problemet i år, og så venter en varig løsning senere.

Mængden af anbringelser og omfanget af hjælpen til blandt andet psykisk sårbare og sindslidende er steget med en sådan fart, at budgetterne i år foreløbig er skredet med cirka 120 millioner kroner.

Det kunne - som det er sket tidligere år - resultere i besparelser på for eksempel skolerne og i daginstitutionerne, men onsdag enedes partierne bag det kommunale budgetforlig om en løsning, der forhindrer i hvert fald store sparerunder.

35 millioner er allerede afsat til at afbøde budgetoverskridelserne på det såkaldt specialiserede socialområde, og nu er yderligere 65 millioner kroner fundet som et engangsbeløb i den pulje, der de kommende år egentlig skulle betale for velfærd til det stigende antal børn og ældre.

- Men med en ny prognose kan vi se, at der kommer lidt færre børn og lidt færre ældre, end vi forventede ved budgetforhandlingerne sidste år, og derfor er der lidt ekstra luft i den pulje, som vi nu kan bruge som et første skridt ind i at løse udfordringerne på det specialiserede socialområde, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Annonce

Alle kommuner er pressede - men ikke så meget som Odense

Det er ikke kun i Odense, at udgifterne stiger til blandt andet anbragte børn, til børn og voksne med psykiske problemer og til senhjerneskadede.

Presset på det det specialiserede socialområde rammer hele landet, men stigningen i udgifterne er væsentlig større i Odense: Mens udgifterne til det specialiserede børneområde fra 2015 til 2019 steg med 19,8 procent i Odense, så hedder tallet på landsplan 8,6 procent.

Tilsvarende lyder tallene på det specialiserede voksenområde på en stigning fra 2015 til 2019 på 19 procent i Odense og 13,1 procent på landsplan.

Trods de større stigninger bruger Odense Kommune stadig færre penge på området end de andre storby-kommuner i Danmark.

Ingen chancer

Ved sidste års forhandlinger om budgettet besluttede et byrådsflertal at spare 200 millioner kroner årligt på især administration og kultur for i stedet at bruge pengene på vuggestuer, børnehaver og ældrepleje til de flere børn og ældre. Men nu viser en prognose altså, at der over de næste fire år samlet set er brug for 130 millioner kroner mindre end ventet.

Rahbæk Juel, betyder det ikke, at Venstre faktisk havde en pointe, da de allerede i forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år argumenterede for, at at det ikke var nødvendigt at omprioritere så mange millioner til velfærd?

- Nej, det mener jeg ikke. Prognoserne kunne også være gået den anden vej, og vi tager ikke økonomiske chancer, når det gælder velfærden.

Men I har jo langt fra brug for alle millionerne?

- Nej, ikke de første år, men når vi ser frem mod 2030, er der ikke nogen synderlig forandring i prognoserne, og der får vi brug for at tilføre yderligere penge, fremhæver borgmesteren.

Varig løsning mangler

Det er især i Børn- og Ungeforvaltningen, at budgettet er overskredet, men også Ældre- og Handicapforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har budgetproblemer. Hvordan de i alt 100 tilgængelige millioner skal fordeles mellem de tre forvaltninger er imidlertid endnu ikke besluttet.

Det skal forligspartierne senere finde ud af, når også resultatet af en ekstern analyse af hele det specialiserede socialområde ligger klar i juni.

Og trods de 100 fundne millioner så er alle problemer endnu ikke løst. For det første når budgetoverskridelserne ifølge Peter Rahbæk Juel altså lige nu omkring 120 millioner kroner, og der kan derfor stadig blive brug for spareknive.

- Nu sender vi et kraftigt signal om, at ingen forvaltninger er alene hjemme med de her udfordringer. Men der skal stadig styres stramt i forvaltningerne resten af året, og alle skal knokle for at mindske merforbruget. Og bliver der brug for mere end 100 millioner kroner, må udvalgene selv finde de engangsbeløb, forklarer han.

Og for det andet mangler der en løsning også på den lange bane.

- Folks behov for hjælp forsvinder jo ikke næste år, og derfor har vi i forligskredsen givet hinanden håndslag på, at vi ved budgetforhandlingerne efter sommerferien finder de mere varige løsninger, der er brug for på sigt, siger Peter Rahbæk Juel.

Det er fortsat håbet, at også de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og Kommunernes Landsforening vil give pengehjælp til det specialiserede socialområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce