Annonce
Faaborg-Midtfyn

Foredrag: Murens fald - 30 år efter

Hvad skete der egentlig i de dramatiske dage, da Berlinmuren faldt i 1989? Det kan man blive meget klogere på ved foredraget på Ringe Bibliotek. Arkivfoto: AP/Polfoto

Ringe: Folkeuniversitetet holder foredrag onsdag 13. november kl. 19.30 på Ringe Bibliotek.

Under overskriften "Murens fald - 30 år efter" vil museumsleder Peer Henrik Hansen, Langeland, fortælle om den historiske udvikling.

I næsten 30 år markerede Berlinmuren den kolde krig mellem Øst og Vest. Efterhånden var muren i den grad blevet en del af vores fælles globale virkelighed, at mange overraskedes over, hvad der skete i de dramatiske novemberdage i 1989, lyder det i pressemeddelelsen.

Foredraget belyser det dramatiske forløb. Ud over selve murens fald vil Peer Henrik Hansen belyse de begivenheder, der gik forud, og som blev årsagen til, at nedrivningen skete.

Og ikke mindst vil han kommentere tiden, der fulgte: Selve genforeningen og den storpolitiske optimisme, der fulgte, samt ikke mindst situationen i dag, hvor muren er væk, men hvor en ny kold krig i høj grad forekommer at sætte den storpolitiske dagsorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce