Annonce
Sydfyn

Fordybelse gennem samtaler i teltet

Søren Quistgaard

Ni forskellige samtaler udgør de såkaldte Talks på festivalen. I et håndsyet italiensk telt kan publikum høre en række kendte og succesrige samtale om alt fra ondskab til passion og til selve det at samtale

Annonce

Revolution. Flugt fra normalitet. Ondskab. Passion. Samtale. Råddenskab. Det gode. Selviscenesættelse og selvkritik. Instrumenter til forandring.

Ni store emner er på programmet, når samtaledelen - de såkaldte Talks - finder sted på den kommende Heartland Festival. 18 kendte og succesrige fra ind- og udland vil to ad gangen samtale om et af emnerne. Hver samtale har en kendt moderator og varer 50 minutter.

Samtalerne er et tilbud om fordybelse og inspiration, siger programchef Rasmus Quistgaard.

- Det er jo ikke fordi, der er for få samtaler i vores liv. Vi har hver især masser af samtaler i hverdagen både med vores nærmeste og vores kolleger og måske også med os selv. Men kvaliteten af de samtaler er ikke altid høj. Og her tænker jeg på den overfladiskhed, vi har. Nogle gange har man 70 samtaler på en dag, og ingen af dem stiller den sult, man kan have for at komme i dybden med noget eller blive inspireret. Føle at en samtale åbner nye døre eller giver god mening, siger han.

- Jeg tror, at det møde, som opstår mellem deltagerne på scenen, vil være et mere åbent, levende, personligt og inspireret møde end de samtaler vi ser meget ofte i medierne, hvor der for eksempel allerede er en politisk dagsorden eller meget kort tid. Hvor man ikke lytter, fordi man er mere interesseret i at få serveret sine pointer.

- Meningen her er at skabe nogle af de samtaler, vi alle tørster efter, men meget sjældent har adgang til, siger Rasmus Quistgaard, der er universitetsuddannet i Aarhus, København og Berlin i visuel kultur og idéhistorie.

Annonce

Tilsat film og lyd

Samtalerne vil finde sted i et rødt, håndsyet italiensk telt, hvor der er plads til 900 publikummere af gangen. Får man ikke plads, vil der udenfor teltet være opstillet skærme, hvorpå man kan følge med.

Men det bliver ikke ord det hele. Fornemmelsen af at være i nuet, midt i en samtale, vil blive brudt af klip med lyd, billeder og videoer, der er forberedt til de enkelte samtaler.

- Som når et tæppe går op og ned i et teaterstykke, og man mærker, at her er der en lille ny begyndelse. Hvis der kommer et stykke film på den store skærm bagest på scenen, så kigger alle på det - både samtalepartnerne, moderatoren og publikum. Og så er alle i samme rum og tid, og når samtalepartnerne begynder at snakke om det, man netop har oplevet, er alle med igen, uanset om samtalen har haft nogle dyk, siger Rasmus Quistgaard.

Brugen af lyd og billeder afspejler også den måde, man snakker sammen på i dag, mener Rasmus Quistgaard og henviser til , at man midt i en samtale lige skal tjekke noget på nettet. Medierne er en integreret del af den måde, vi taler sammen på, siger han.

Annonce

Begyndte med litteratur

Ideen til Talks er arrangørernes egen, fortæller Rasmus Quistgaard. Oprindeligt hed programdelen blot litteratur, men nu omfatter Talks både forfattere, kokke, musikere og kunstnere og afspejler dermed de fire "ben", festivalen står på. Mere originalt og i bedre kontakt med publikum, mener han.

- At det ikke alene er forfattere har også den fordel, at vi har kunnet invitere en lang række andre, kendte personligheder og vælge friere, hvem der er spændende at sætte overfor hinanden. Det har gjort programmet mere bredt, så vi kan ramme et bredere publikum.

Rasmus Quistgaard forventer, at blandingen vil medføre endnu en gevinst.

- Der opstår en særlig inspiration og kemi mellem folk, som har forstand på eller passion for noget, men som ikke kun taler inden for deres egen fagfælleskab. De er på samme tid på både hjemmebane og udebane, siger han.

Programchefen, der ud over Talks også står for kunstdelen Art, tøver, da han bliver bedt om at fremhæve nogle af deltagerne.

- Vi er tilfredse med og stolte over hele programmet, men hvis man skal fremhæve noget, vil det være fair at sige, at det er eksklusivt at have Marina Abramovic i programmet. Det er meget sjældent, at man ser hende i den type situation i et skandinavisk land. Og Bjarke Ingels i samtale med Brian Eno er også sjældent for et livepublikum i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Debat

Mit digitale åndedræt

Annonce