Annonce
Odense

Fordomme ved friskolemøde

Bent Melchior og Özlem Cekic var tirsdag på besøg på Al-Salahiyah Skolen sammen med 200 elever fra Odense Friskole. Foto: Michael Bager

Tirsdag mødtes 250 friskoleelever fra henholdsvis Odense Friskole og Al-Salahiyah Skolen for at nedbryde fordomme mellem indvandrer og etniske danskere.

Her er tre fordomme, præsenteret af elever.

Annonce

1) De er anderledes end os

Simon Busch Davidsen, 13 år, Odense Friskole

- Jeg er ikke en fordomsfuld person, men man kan godt komme til at tænke, at der er stor forskel på at være muslim og på at være kristen. Når man så møder hinanden, så finder man ud af, at man laver de samme ting. Der er nogen muslimer går til koranskole, ligesom vi går til konfirmationsforberedelse. Det er stort set det samme.

2) De er kriminelle

Silas Tofte Sikemsen, 13 år, Odense Friskole

- Man hører meget i medierne om indvandrer, der begår kriminalitet. Der bliver for eksempel ikke gjort noget stort ud af det, hvis der er en "Johannes", der er har gjort noget forkert. Men hvis han hedder "Ali", så hidser folk sig op, og det kan give et forkert indtryk.

3) De kan ikke lide os

Fatemah Chaaban, 15 år, Al-Salahiyah Skolen

- Jeg tænker nogle gange: Er det alle etniske danskere, der ikke kan lide muslimer? Men et arrangement som det i dag er rigtig godt til at nedbryde den slags fordom og finde ud af, hvad andre i virkeligheden tænker om os. Vi kan få nye fællesskaber, og det betyder meget.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce