Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fordobler antallet: Gæsterne slås om Jans guidede ture til Svelmø

I tre år har Jan Villebro fra Faaborg-området udbudt guidede ture til øen Svelmø, som han ejer halvdelen af. Her kører han deltagerne over i sin traktor, viser dem rundt og byder på et måltid. Foto: Kim Rune
I år er det tredje år i træk, Jan Villebro fra Faaborg-området arrangerer guidede ture til den sydfynske ø Svelmø, som han ejer halvdelen af. Turene har vist sig at være en kæmpe succes, og da han sidste år måtte melde udsolgt, har han nu valgt at udbyde dem i dobbelt så stort antal.

- Heroppe finder I altså Sydfyns bedste udkigspost, siger Jan Villebro, mens han viser hen over en bakketop, videre gennem en stakitlåge og til sidst mod en stejl skrænt med en træbænk foran.

Fra bænken er der panoramaudsigt over det Sydfynske Øhav fra Bjørnø og Lyø mod højre til Drejø, Skarø og Hjortø mod venstre. Tydeligst er Avernakø, mens Ærø bugter sig i baggrunden.

- Og lige bag Skjoldnæs Fyr kan man skimte Als, forklarer Jan Villebro.

Udkigsposten befinder sig på den 30 hektar store ø Svelmø, som han siden 1996 har ejet halvdelen af. Her har han i en længere periode udlejet sommerhuse, men i 2017 fik han en ny idé om at tage et større antal turister med på ture til øen. Det foregår ved, at han fragter op til 40 personer over det lave vand i en traktor med ladvogn, viser dem rundt, fortæller historier om området og byder dem på bøffer, fisk og kartofler.

- Mange vil gerne på besøg herovre, og hvis ikke jeg kører med dem, kommer de jo af sig selv, siger Jan Villebro.

Annonce
Jan Villebro og kæresten Kristine Lykke har haft stor succes med at arrangere guidede ture til Svelmø i sommermånederne. I år må de tilbyde en ekstra ugedag for at nå at få alle interesserede deltagere med. Foto: Kim Rune

Udsolgt sidste år

På blot to år er hans guidede ture til Svelmø, som ligger ud for Faaborg, blevet aldeles populære. Sidste år blev de alle sammen revet væk, og det har ført til, at han i år har kunnet udbyde turene to dage om ugen sommeren igennem i stedet for blot én.

- Det er da dejligt, for det er jo altid en fornøjelse. Det er ingen guldgrube, men jeg får betalt mine omkostninger, så jeg synes, at det er interessant, siger Jan Villebro og forklarer, at han ligeledes tager skoler eller virksomheder med på private ture og er en del af at arrangere udflugter til hest om søndagen.

Efter at have fortalt om øhavet ved udkigsposten, viser han tilbage over bakketoppen, hvor en stor flok stære har samlet sig, inden de ifølge Jan Villebro skal videre mod Svalbard.

- Nå, nu skal I se, der er sort sol lige om lidt, siger han, mens stærene lægger an til at lette.

Han forklarer, at det er vigtigt for ham så vidt muligt at lade Svelmø være uberørt, så naturen og det ellers meget skiftende dyreliv er intakt.

- Jeg slår græsset, men ellers kommer der, hvad der kan gro, siger Jan Villebro.

Arbejdsulykke har givet

Til daglig er han landmand på Stengården ved Faaborg lige ud for Svelmø, hvor han har køer og 80 hektar jord. Gården ligger ned til vandet og kan skimtes fra Svelmøs bakketop. Han fortæller, at han for nogle år siden var ude for en arbejdsulykke, der har tvunget ham til at trappe ned på gårdarbejdet og udeopgaverne, og det har givet ham tid til at stå i spidsen for de mange guidede ture.

- Jeg elsker at være herude, og så fanger jeg også lidt for mange fisk, siger Jan Villebro med henvisning til den ene kødret på menuen, som indtages ved hans sommerhus tæt på udkigsposten.

Her har han netop fået udbygget terrassen, så der er plads til, at sommerens mange gæster kan sidde samlet på den.

Han hopper op i sin New Holland TM 165-traktor for at sætte kursen tilbage mod fastlandet. Turen tager omkring tyve minutter og er tre kilometer lang, hvoraf de 500 meter foregår i det lave vand mellem Fyn og Svelmø. Forinden bumler traktoren over tangen Græsholm og Lille Svelmø, som i sin tid var selvstændige øer med dæmninger imellem.

- Jeg drømmer om at få tusind gæster igennem her i år, fortæller Jan Villebro.

Dyrelivet er rigt på Svelmø ifølge ejer Jan Villebro, og i løbet af foråret er det eksempelvis trækfugle, der gør holdt, inden de tager videre nordpå. Foto: KIm Rune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce