Annonce
Sport

Forbund stiller hårdere krav til transkønnede atleter

Philippe Wojazer/Reuters
Transkønnede kvindelige atleter bliver fremover underlagt samme regler som gælder for Caster Semenya.

Transkønnede kvindelige atletikudøvere skal ifølge et nyt regelsæt sænke deres niveau af det mandlige kønshormon testosteron til det halve, hvis de vil stille op i atletikstævner under Det Internationale Atletikforbund (IAAF).

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed bliver transkønnede underlagt samme regler som gælder for hyperandrogene atleter som den omdiskuterede sydafrikaner Caster Semenya, der naturligt har et højt niveau af mandligt kønshormon.

I de nye regler for ligestilling, der netop er blevet offentliggjort, er der derimod ikke længere krav om, at transkønnede skal være anerkendt ved lov i deres nye køn.

Det er tilstrækkeligt at fremvise en underskrevet erklæring om, at de identificerer sig selv som kvinder.

Specifikt betyder de nye regler, at atleternes koncentration af testosteron konstant skal være mindre end fem nanomoler per liter i en periode på 12 måneder op til et atletikstævne.

Hidtil har grænsen været ti nanomoler per liter.

Udøvernes testosteronniveau har været til diskussion i de senere år med den dobbelte OL-guldvinder Caster Semenya som omdrejningspunkt.

Sydafrikaneren var ikke med ved VM i Qatar i september, fordi hun var blevet mødt med krav om at tage medicin for at sænke sit niveau af mandligt kønshormon, hvilket hun nægter.

I foråret meddelte Den Internationale Sportsdomstol (CAS), at det er tilladt for IAAF at have regler, der betyder, at kvindelige løbere med et højt niveau af mandlige kønshormoner medicinsk skal sænke deres testosteronniveau, hvis de vil konkurrere på eliteplan.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce