Annonce
Indland

Forbund: Cykelhjelmen skal være frivillig

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Cyklistforbundet roser nutidens forældre for at spænde hjelmen på børnene. Men den skal ikke være lovpligtig.

Mange cyklister har allerede bemærket det: Der er blevet færre nøgne hoveder på cykelstier og veje.

Nu viser en optælling, at der er belæg for det, der kan konstateres ved selvsyn.

På 14 år er antallet af cyklister, der bruger hjelm, steget fra 6 procent til 42 procent.

Særligt de yngste er flittige brugere. Stort set alle børn under 11 år - 97 procent, spænder hjelmen.

I Cyklistforbundet roser landsformand Jette Gotsche forældre for at være optaget af sikkerhed.

- I dag taler forældre meget mere med deres børn om trafiksikkerhed.

- Der er kommet en anden kultur og tilgang til tingene, hvor det bare er helt naturligt, at man giver barnet en cykelhjelm på, inden det skal ud i trafikken, siger Jette Gotsche.

Cyklistforbundet er dog skeptisk over for at gøre cykelhjelme lovpligtige, sådan som flere politikere tidligere har foreslået.

Jette Gotsche mener, at de nye tal viser, at det er muligt at nå langt ad frivillighedens vej.

- Vi kan jo se, at rigtig mange er fornuftige og lytter til anbefalingen om at køre med cykelhjelm.

Den positive udvikling skyldes ikke bare en større bevidsthed om sikkerhed, men også at cykelhjelmene er blevet smartere og nemmere at indstille, vurderer landsformanden.

- De er blevet mere fikse. Nogle ligner en hat. Til dem, der cykler hurtigt, er der kommet flade hjelme, og andre har lys på. Og så kan man jo se, at flere og flere får en "Hövding" (oppustelig hjelm), siger Jette Gotsche.

Trods flere cykelhjelme så fylder bløde trafikanter mere i ulykkesstatistikkerne. For nylig viste tal fra Vejdirektoratet, at gående og cyklister udgør 40 procent af alle dræbte og tilskadekomne i 2018 mod 26 procent for ti år siden.

Skal den udvikling vendes, skal bilernes hastighed sættes ned, og der skal bygges flere cykelstier uden for byerne, mener Cyklistforbundet.

For mens cykelhjelmen er effektiv ved mindre uheld, så gør den ikke den store forskel, hvis cyklisten rammes af en bil i høj hastighed, siger Jette Gotsche.

- Ude på landevejene er der rigtig mange, som kører hurtigt, og er der intet gadelys eller en ordentlig cykelsti, så er det der, de alvorlige ulykker sker.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce