Annonce
Middelfart

Forbrugere sparer kassen efter investering på 21 mio. kr.: Spåner fra møbelfabrik varmer nu hel landsby op

Administrerende direktør i Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen (yderst til højre), glædede sig over, at møbelfabrikken kommer op i superligaen indenfor for bæredygtighed, når man sammenligner med resten af branchen. Foto: Daniel Kofoed.
Varmeforbrugere i Gelsted kan glæde sig over at slippe for en ekstraregning, efter et nyt varmeværk ved Carl Hansen & Søn lørdag blev indviet.

Gelsted: 407 varmeforbrugere undgår en ekstraregning på omkring 4000 kroner og har måske udsigt til billigere varme i fremtiden, efter et nyt varmeværk ved møbelfabrikken Carl Hansen & Søn blev indviet lørdag.

Det er Gelsted Fjernvarme, der har opført det fuldautomatiske anlæg til 21 millioner kroner, som brænder restaffaldet - flis og spåner - fra møbelproduktionen af.

Projektet har været blot et par år undervejs, og allerede nu varmer anlægget hele Gelsted op.

Gelsted Fjernvarme har hidtil fyret med gas, og bestyrelsesformand Erik Hein Nielsen fortalte under indvielsen, at man i 2017 havde udsigt til at få skåret et par millioner kroner af tilskuddet.

Derfor undersøgte man eventuelle andre energikilder såsom spildevand og andet.

- Vi vidste, at Carl Hansen & Søn havde et stort overskud af spåner, og vi fik lagt en 2,8 kilometer lang transmissionsledning til vores bestående værk i Gelsted, sagde bestyrelsesformanden, der købte nabogrunden til Carl Hansen & Søn, der var ejet af Velux.

Den første uge i juli begyndte den første varme fra møbelfabrikkens spåner at blive sendt rundt til de mange husstande i Gelsted.

Annonce
Varmeværket minder på mange måder om et forvokset træpillefyr - der fyrer med flis og spåner. Det er i øjeblikket i en testperiode på 21 dage, men det kører i fuld drift. Foto: Daniel Kofoed.

Vækst og udsigt til flere spåner

Bestyrelsesformanden har regnet ud, at investeringen årligt sparer forbrugerne for 2,7 millioner kroner. Og hver husstand slipper med en ekstraregning på op mod 4000 kroner årligt, forklarede Erik Hein Nielsen, der tilmed luftede en mulighed for, at man på sigt kan sætte varmeregningen en smule ned.

Gelsted Fjernvarme bevarer dog muligheden for at fyre med gas i det eksisterende varmeværk, hvis der på ekstra kolde dage bliver brug for at skrue op for produktionen.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) fremhævede partnerskabet mellem møbelfabrikken og det lokale fjernvarmeværk og var overbevist om, at interesserede udefra ville kigge med lange øjne efter klimaløsningen i Gelsted.

- Når det samtidig er en god forretning, er det bare win-win for os alle, sagde Johannes Lundsfryd, der fremhævede det pudsige i, at fabrikkens møbelklassikere finder vej til de bonede gulve i New York og Milano og nu også er med til at varme husstandene op i lokalområdet.

Carl Hansen & Søn-direktør Knud Erik Hansen fortalte, at det slet ikke var nogen nyhed, at man bruger det flere tons daglige træaffald til opvarmning. Det gjorde man også i 1908, da fabrikken producerede møbler i Odense, hvor fyrbødere knoklede med opgaven i døgndrift.

Han glædede sig over, at det ikke længere er nødvendigt at køre overskudsspånerne til Fynsværket. Og så varslede han, at fjernvarmeværket kunne forberede sig på endnu flere spåner i fremtiden, da der fortsat er fuld gang i væksten og eksporten til de 60 forskellige lande, som fabrikken i dag producerer møbler til.

Hvis forbrugerne i Gelsted ikke kan aftage alle spåner, var direktøren klar til at tænke alternativt.

- Så må vi trække en ledning til Middelfart, sagde han med et stort smil på læben.

Sådan ser det ud på en computer. To driftsansatte bliver alarmeret, hvis der går en alarm. Ellers kører det fuldautomatisk. Foto: Daniel Kofoed.
Sådan set varmeværket ud indvendigt. Foto: Daniel Kofoed.
Det strømmede til med nysgerrige til indvielsen. Foto: Daniel Kofoed.
Spånerne bliver sendt automatisk ned i fyret. Foto: Daniel Kofoed.
Der er godt gang i varmen. Det taber kun få graders varme på vejen ind til byen. Foto: Daniel Kofoed.
Borgmester Johannes Lundsfryd klippede snoren. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce