Annonce
Faaborg-Midtfyn

Genbrugsbutikker plaget af tyverier: - Jeg forstår ikke, at folk kan finde på at stjæle fra en velgørende organisation

- Det er bittert at folk stjæler fra os på den måde, siger Lene Friis, der er leder af Danmission-butikken. Foto: Bent Warncke
Danmission i Herregårdscentret fik i sidste uge stjålet værdifulde varer fra lageret - andre af byens genbrugsbutikker er også godt trætte af tyverier.

Faaborg: En lille fint guldornamenteret konsolbord, to lampetter samt et tilhørende spejl.

Det var varer, der i sidste uge forsvandt fra lagerlokalet hos Danmission, der driver genbrugsbutikken i Herregårdscentret. Vel at bemærke uden at der blev afregnet for dem.

Det piner lederen af butikken, Lene Friis.

- Nogen har stjålet dem, og det mest uheldige var, at det var nogle varer, der allerede var solgt. Nu må vi så refundere køberen de 1000 kroner, som tingene var solgt for, fortæller hun.

Hun er både fortørnet men også lidt vred over, at nogen kan finde på det.

- Jeg synes, det er så bittert. Jeg forstår simpelthen ikke, at folk kan finde på at stjæle fra en velgørende organisation som vores, siger Lene Friis.

Tyven(e) er gået ind ad butikkens bagdør til lageret, hvor døren ud mod p-pladsen af og til står åben, for at der kan blive luftet ud i butikken.

- Vi kan så blive nødt til at lade være med at lufte ud, men det er en meget varm butik, vi har, siger Lene Friis.

Annonce
- Folk skal helst kunne have tillid til, at vi passer på de ting, de donerer, siger Lene Friis fra Danmission. Foto: Bent Warncke

Sure sko i prøverummet

Også i den store Røde Kors genbrugsbutik på Torvet er man jævnligt ude for, at folk stjæler. Det fortæller butiksansvarlig Ellen Eriksen.

- Folk stjæler meget mere, end vi regner med, og vi har jo ikke en chance for at kontrollere det. Folk tager nips- og småting og tøj. Men vi kan jo ikke have styr på alle varer i butikken, siger hun.

Personligt overværede hun et tyveri en dag, da en mand havde fundet et strygebræt, som han satte foran kassen.

- Vi gik så ned for at lede efter et strygejern til ham. I mellemtiden gik han så af sted med strygebrættet uden at betale. Jeg måtte gå efter ham ud af butikken og minde ham om, at han vist glemte at betale for det, fortæller hun.

Personalet har også flere gange fundet tøj og sko efterladt i prøverummet - folk har simpelthen fundet noget brugt og er gået ud af butikken med det på og så efterladt det gamle.

Og Ellen Eriksen undrer sig:

- Det undrer mig, at folk kan få sig selv til at stjæle fra en genbrugsforretning, som folk donerer ting og sager til, så vi som frivillige kan skrabe nogle penge sammen til donationer, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce