Annonce
112

For retten tirsdag: 42-årig mand tiltalt for seksuel udnyttelse af dement kvinde på fynsk plejehjem

En gammel dame med svær demens er ifølge politiet blevet seksuelt udnyttet af en mand på en plejehjem i Odense. Voldtægtssagen kommer for retten i Odense tirsdag. Arkivfoto: Robert Wengler/Scanpix
En ganske usædvanlig sag skal tirsdag for Retten i Odense. Ifølge politiet har en 42-årig mand flere gange udnyttet en kvindelig, dement beboer seksuelt på et plejehjem i Odense.

Retten i Odense behandler tirsdag en højst usædvanlig sag om flere seksuelle overgreb på en dement beboer på et plejehjem i Odense. En 42-årig nu varetægtsfængslet mand er tiltalt for tre gange at have udnyttet en meget gammel kvindes tilstand til at have sex med hende.

Ifølge anklageskriftet, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i, har manden i perioden fra april til juli i år tre gange haft samleje med plejehjemsbeboeren, ligesom han to gange skal have fået hende til at give sig oralsex.

Manden er tiltalt efter straffelovens paragraf 218, der kan give op til fire års fængsel til den, der udnytter en persons sindssygdom, mentale retardering eller lignende tilstand til at skaffe sig samleje med den pågældende. Bestemmelsen gælder også anden seksuel omgang som oralsex.

Annonce

- En helt speciel sag

Anklager Maria Blomsterberg fra Fyns Politi ønsker ikke at udtale sig om den 42-åriges relation til plejehjemmet, før sagen er i gang.

Hun oplyser, at den ældre kvinde er blevet videoafhørt, og at hun derfor ikke vil være til stede under retssagen, hvor videooptagelsen af hendes forklaring i stedet vil blive afspillet. Det sker med al sandsynlighed for lukkede døre, som det er praksis i sædelighedssager,

Derudover er der også indkaldt andre vidner, oplyser anklageren. Et af de tilfælde af oralsex, den tiltalte er anklaget for, skal være sket den 6. juli klokken 16.40. Om den meget præcise tidsangivelse hænger sammen med et vidnes forklaring, vil anklageren ikke svare på.

Ifølge anklageskriftet lider plejehjemsbeboeren af svær demens. Og anklager Maria Blomsterberg fortæller, at anklagemyndighedens opgave med at løfte bevisbyrden skiller sig ud i sagen, der er ganske usædvanlig.

- Det er ikke noget, vi ser tit på Fyn. Det er en helt speciel sag. Og der vil også komme en bevisførelse, der heller ikke er sædvanlig, siger hun.

Odense Kommune vil ikke kommentere sagen, men oplyser, at der ikke er tale om en ansat på plejehjemmet.

Du kan følge den spektakulære retssag på Fyens.dk tirsdag.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at manden var tiltalt for voldtægt. Det er ikke korrekt. Han er tiltalt for at have udnyttet den demente kvindes tilstand til at skaffe sig samleje og oralsex med hende. Vi beklager fejlen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Harmonikasammenstød i Vestergade

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce