Annonce
Kerteminde

For otte år siden fik naturfolkene gravemaskinerne standset på Great Northern: Nu har de endelig fået deres sti

Turen rundt om Sybergland og golfbanen er markeret med pæle, skilte og kort. Hvis du går hele turen, er den 8,4 kilometer lang. Foto: Peter Ammitzbøll
Borgmester Sonja Rasmussen måtte agere mægler, da tre naturorganisationer for otte år siden fik standset arbejdet på Great Northern.

Kerteminde: Otte år efter tre grønne organisationer fik lovning på, at der skulle anlægges en sti fra Over Kærby ned langs golfbanen og rundt om søerne i Sybergland, er stien endelig farbar.

- Det er fedt, at den endelig er blevet færdig. Nu kan folk gå rundt om hele området, og det er godt, for folk vil ikke gå ud og hjem igen af den samme vej. De vil gå rundt, siger Tonny Jack Nielsen Danmarks Naturfredningsforening, der har været med i striden om stien lige fra starten.

Stien er løsningen på en strid mellem Great Northern og de tre grønne organisationer: Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Friluftsrådet, der startede tilbage i 2012, da en sti, der var planlagt til at gå rundt om den store sø i Sybergland, pludselig forsvandt, da lokalplanen for golfbanen blev vedtaget.


- Det er fedt, at den endelig er blevet færdig. Nu kan folk gå rundt om hele området.

Tonny Jack Nielsen, Danmarks Naturfredningsforening


Great Northern ville nemlig have søerne i Sybergland til at hænge sammen med søerne på golfbanens område, og så var der ikke plads til en sti.

Annonce

Gravemaskiner stod stille

Det var der bare ikke nogen, der havde fortalt til de grønne organisationer, og det fik naturfolket til at klage over kommunens landzonetilladelse til udgravningen af to store søer i Sybergland.

Den klage tog Great Northern så alvorligt, at selskabet torsdag 15. november 2012 klokken ti, standsede arbejdet på golfbanen . Mellem 30 og 35 mand blev sendt hjem, og gravemaskinerne fik lov til at passe sig selv. Endnu værre var det, at det var lige før, arbejdet på det store klubhus skulle gå igang.

- Vi ventede, at der i december ville være omkring 80 mand i arbejde herude, men ingen ved, hvor lang tid en klagesag kan vare. Der kan gå måneder, ja halve eller hele år, har kommunen oplyst. Derfor er vi nødt til at holde inde, til vi ved, hvor vi står, fortalte direktør Jesper Schmitz til avisen.

Annonce

Sonja tog affære

Så var gode råd dyre. Borgmester Sonja Rasmussen arbejdede hurtigt, samlede parterne på sit kontor, og kunne allerede et par dage efter præsentere en løsning.

På mødet, hvor der blev krydset klinger, som borgmesteren diplomatisk forklarede, lovede Great Northern at anlægge en sti fra Over Kærby nord om golfbanen til Sybergland. Det fik naturorganisationerne til at trække deres klage tilbage.

Golfbanen var hurtig til at anlægge sin del af stien, men kommunen skulle finde et forløb til stien igennem Sybergland, og det har ikke været helt nemt.

- Der har været noget med de landmænd, der har jord ned til søen, og der har været andre projekter derude, der skulle laves først, forklarer Tonny Nielsen, der glæder sig over, at stien endelig er færdig.

- Det har taget sin tid, men nu har vi en sti rundt om et fantastisk naturområde, siger Tonny Nielsen, der håber stien vil få flere til at besøge Sybergland.

- Blomsterne de vælter op, frøerne de klækker og yngler, og jeg ved fra dem der kigger på fugle, at de har set over 130 forskellige arter, og det er jo fantastisk i så nyt et område.

Sybergland er dog ikke helt færdigt endnu, Der mangler stadig at komme et par fugletårne op, men de skulle være indkøbt, så forhåbentlig kommer de op inden længe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Assens For abonnenter

Anerkendelse og afslag: Sådan endte sagen om et nyt sognehus med smækkede døre og mistillid

Annonce