Annonce
Odense

For mange uheld mellem cykler og biler: Kryds skal laves om for at forbedre sikkerheden

Der bliver løbende analyseret på forskellige veje og kryds i Odense for at optimere trafiksikkerheden ifølge kommunen. Derfor har kommunen også møde med andre aktører omkring den 20. marts for at drøfte mulige justeringer efter sidste uges fatale højresvingsulykke. Arkivfoto: Michael Bager
Der er en tendens til, at biler påkører cyklister i krydset ved Harald Nyborg i Odense M, og derfor skal trafiksikkerheden forbedres med større ændringer. Det har en analyse af Odense Kommune slået fast. Fra kontorchefen for byudvikling og mobilitet lyder det, at det ikke har været "voldsomt alvorlige" uheld.

Der sker for mange trafikuheld, hvor biler rammer cyklister i krydset ved Rødegårdsvej og Tagtækkervej ved Harald Nyborg i Odense M. Der har været 22 trafikuheld i krydset de seneste fem år. Størstedelen af uheldene har været, hvor biler har påkørt cyklister. Derfor skal sikkerheden forbedres.

Det er resultatet af en analyse, der er blevet sat i værks i efteråret 2018. Den er lavet hos Odense Kommunes afdeling for byudvikling og mobilitet. Her er Rasmus Bach Mandø kontorchef og han beretter, at kommunens politikere er blevet involveret. Det er nemlig sikkerhedsforbedringer, der medfører større justeringer i krydset, og det kræver ekstra penge.

- Det er ikke nogle voldsomt alvorlige ulykker. Vi kan se, at det er samme type uheld, så nu er vi gået løsningsorienteret til værks med politikerne om det. Der er blevet sikret penge til den første del. Det er blandt andet analysen, vi har lavet, og de småjusteringer, der kan laves, siger han og fortæller, at de også har indstillet til, at der bliver sat penge af til de store ændringer.

Annonce

Ændringer udføres i 2020 - måske

Hvordan krydset helt konkret skal ændres, er ikke sikkert endnu. Der bliver overvejet flere ting hos kommunen. Det fortæller kontorchefen.

- Vi prøver at se på, hvordan vi løser det bedst muligt. Det er sjældent, at man kan løse noget så stort uden, at der også er andre ting, der skal ændres som følge. Det her er en stor ændring, så vi skal tænke os ekstra godt om, erkender Rasmus Bach Mandø.

Det er blandt andet overvejelser, der går på, at Rødegårdsvej skal lukkes.

- Men det kommer til at betyde ekstra trafik på de omkringliggende veje. Så der skal måske opføres et nyt lyskryds et andet sted også. Vi har også det eventuelt øgede antal cyklister i krydset som følge af det nye OUH for øje i planerne, siger kontorchefen.

Når det står klart, hvordan trafiksikkerheden i krydset helt konkret skal forbedres, skal justeringerne sendes i udbud og derefter udføres. Et arbejde, kontorchefen regner med, bliver udført i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce