Annonce
Debat

For mange har for svært ved at få seniorførtidspension

Torben Poulsen
Annonce

Seniorer: Hvis seniorførtidspensionen skal fungere som redningskrans for nedslidte seniorer, skal kriterierne for at få den lempes. Fremadrettet skal ordningen kunne tilkendes tidligere end i dag, og vurderingen af ens restarbejdsevne skal ske på baggrund af en faglig vurdering med udgangspunkt i den branche, man forud for ansøgningen har været tilknyttet. Sådan er det ikke i dag.

I løbet af sommeren har pensionskasser og eksperter advaret om, at den øgede pensionsalder fra 65 til 67 år vil efterlade titusindvis af hårdtarbejdende lønmodtagere i et "ingenmandsland" mellem at være for raske til førtidspension og for slidte til at arbejde. Tendenserne ser vi allerede nu: Mange er tvunget til at have gigtmedicinen med i baglommen, når det traver på arbejde.

Det er ikke værdigt. Derfor bør vi gøre, hvad vi kan, for at få det ændret. Det betyder også, at vi skal give nogle af vores nuværende tilbagetrækningsordninger et kærligt eftersyn. Her tænker jeg ikke mindst på seniorførtidspensionsordningen, der kort sagt skal sikre, at personer, der er nedslidte eller har væsentlige helbredsproblemer, har mulighed for forsørgelse i op til fem år før folkepensionsalderen.

Problemet er bare, at ordningen langt fra virker efter hensigten. Siden 2014 er det kun ca. 940 personer, der har fået tilkendt en seniorførtidspension, altså væsentligt færre end de 6.160 personer, som beskæftigelsesministeriet skønnede ville være på ordningen i 2017.

Kriterierne er ganske enkelt for stramme. Derfor bliver vi nødt til at lempe dem, hvis ordningen reelt skal fungere som udvej fra arbejdsmarkedet for dem, der ikke længere kan arbejde. Lad mig komme med tre forbedringspotentialer:

For det første skal ordningen udvides til at gælde nedslidte seniorer i 7-10 år før folkepensionsalderen. Allerede i dag kan vi se, at mange nedslidte seniorer efterlyser en vej ud af arbejdsmarkedet, før de er fyldt 60 år - og det bliver ikke bedre af at pensionsalderen stiger.

For det andet skal vurderingen af ansøgerens restarbejdsevne alene ske med udgangspunkt i det fag, vedkommende har været beskæftiget i de seneste 15 år. Det vil sige, har du været ansat som klejnsmed skal din restarbejdsevne alene vurderes ud fra, om du kan arbejde som klejnsmed, ikke om du kan arbejde som papirklipper eller noget helt tredje.

For det tredje skal selve vurderingen af en ansøgers ret til seniorførtidspension baseres på en kommunal, sundhedsfaglig og fagfaglig (branchebestemt) vurdering. Som det er i dag, ser man bort fra den fagfaglige vurdering, hvilket i værste fald betyder, at personer, der ellers burde være berettiget til seniorførtidspension, afvises.

Jeg er overbevist om, at initiativerne vil lappe nogle af de huller, der i dag betyder, at nedslidte seniorer falder igennem systemet. De skal gribes. Derfor er det på tide, at politikerne finder symaskinen frem og syer sikkerhedsnettet til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce