Annonce
Kerteminde

For fem år siden købte Poul Erik og Birgit et sommerhus med en ulovlig mellemgang: Vi kan ikke blive ved med at kæmpe

Poul Erik Sørensen og Birgit Høj foran deres lille sommerhus i Kikkenborg. Foto: Peter Ammitzbøll
Poul Erik Sørensen og Birgit Høj har i fem år kæmpet for at få lovliggjort en mellemgang i deres sommerhus på tre kvadratmeter.
Annonce

Kerteminde:  Poul Erik Sørensen ser næsten opgivende ud, mens han lægger hånden på papirbunkerne på kaffebordet.

- Vi kan ikke blive ved med det her.

I over fem år har han sammen med sin kone Birgit kæmpet for at få lov til at beholde en tre kvadratmeter stor mellemgang i deres sommerhus i Kikkenborg i Kerteminde.

Parret troede ellers, at nu måtte sagen være afsluttet, da Planklagenævnet efter at have brugt to et halvt år på at behandle klagen, afviste Kerteminde Kommunes afgørelse i sagen og sendte den retur til ny behandling.

Det viste sig nemlig, at kommunen havde lavet flere juridiske fodfejl i sagen.


Vi føler os lidt forfulgt. Vi kan ikke blive ved med det her.

Poul Erik Sørensen


- En kommune skal foretage en konkret og individuel vurdering af det ansøgte, og kommunens skønsmæssige vurdering skal være baseret på saglige og planlægningsmæssigt relevante hensyn, skrev Planklagenævnet i den ni sider lange afgørelse 12. oktober og sendte sagen retur.

Så mente Poul Erik Sørensen egentlig, at den sag måtte være afsluttet.

Men nej. Nu har Kerteminde Kommune startet sagen forfra.

- Vi føler os lidt forfulgt. Vi kan ikke blive ved med det her, siger 79-årige Poul Erik Sørensen, mens han kigger på alle sine papirer.

Annonce

Det vilde vesten

Den famøse mellemgang går fra parrets sommerhus til et lille anneks, og ud fra luftfotos af området kan man se, at det i hvert fald er 27 år siden, den blev bygget.

Dengang var Kikkenborg i udkanten af Kerteminde lidt af det vilde vesten. Fyns Amt var byggeinstans, og de kom ikke forbi hver dag, så sommerhusejerne byggede næsten, som de nu havde lyst til. Og det hjalp heller ikke på lovlydigheden, at kommunen, da den overtog opgaven fra amtet, heller ikke gik så højt op i, om sommerhuset nu lige stod på det byggefelt, der var afsat i lokalplanen.

Den lille mellemgang i sommerhuset er nøjagtig 3,4 kvadratmeter stor. Foto: Peter Ammitzbøll

- Dengang var det ikke altid, der blev søgt om tilladelse til en tilbygning, forklarer Poul Erik Sørensen.

- Man byggede efter, hvor der var udsigt, og hvordan lysindfaldet på grunden var.

Og hvis kommunen endelig opdagede, at den var helt galt, så flød dispensationerne i en lind strøm til sommerhusejerne.

I 2014 kom der en ny lokalplan for området, og fra den ene dag til den anden sagde politikerne stop for dispensationer.

- Vi ønsker med den her beslutning at sende et signal om, at nu hvor der er lavet en ny lokalplan, er det alvor, fortalte formand for miljø- og teknikudvalget, Jesper Hempler (SF) dengang til avisen og erklærede, at nu skulle loven overholdes, der kom ikke flere dispensationer fra kommunen.

Annonce

Naboerne nåede i mål

Ud fra papirbunkerne på bordet kan Poul Erik Sørensen se, at mindst seks af sommerhusene omkring ham nåede at få godkendt deres ulovligt opførte byggeri, inden politikerne sagde stop. Men den daværende ejer af parrets sommerhus, nåede ikke at få sendt ansøgningen afsted, inden fælden klappede.

I starten af 2015 købte Birgit Høj og Poul Erik Sørensen det lille hus, og parret vidste godt, at de måske blev nødt til at rive den lille gang ned. Men efter de havde gennemgået alle papirerne, fandt de så mange fejl i sagsbehandlingen, at de besluttede at tage kampen op.

Det viste sig hurtigt, at de kommunale embedsfolk tog politikernes beslutning om, at der ikke måtte gives flere dispensationer meget bogstaveligt. Lige meget hvor mange fejl de fandt i sagsbehandlingen, sagde embedsmændene nej.

- Det var, da en ny sagsbehandler overtog vores sag, efter den havde ligget stille hos kommunen i næsten tre år, at han anbefalede os at klage til Planklagenævnet, forklarer Poul Erik Sørensen.

Annonce

Vi er trætte

I marts  2018 sendte parret klagen til Planklagenævnet. I oktober 2020 fik de medhold, og nu starter hele sagen forfra hos Kerteminde Kommune.

- Og nu er vi altså ved at køre træt i det. Vi frygter, at nu kører sagen bare videre uden ende, siger Birgit Høj.

Og de tror heller ikke på, at kommunen vil give dem en rimelig afgørelse, når sagen nu skal behandles igen.

- Jeg er usikker på, om de kan viske tavlen ren og give os en objektiv afgørelse, når de én gang er blevet underkendt i Planklagenævnet, siger Poul Erik Sørensen.

Parret har også forsøgt at kontakte politikerne t i håbet om at få blødt op for beslutningen om, at der ikke må gives flere dispensationer. Senest sendte de et brev til alle politikere i byrådet i august 2019.

Der var ikke en politiker, der svarede dem.

- Kerteminde Kommune har en forkert tilgang til borgerne. Hvis jeg havde drevet virksomhed på den måde, så havde jeg ingen kunder haft, siger Poul Erik Sørensen, der før han gik på pension, var administrerende direktør for Kverneland i Skandinavien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce