Annonce
Fyn

For første gang nogensinde: Virtuelt lægeløfte skal sikre forsyningen af nye læger

Efter endt embedseksamen på Syddansk Universitet plejer de medicinstuderende at blive til læger efter at have aflagt lægeløftet ved en stor ceremoni. I år er kandidaterne fra SDU nødt til at aflægge deres lægeløfte digitalt. Det sker den 26. juni. Her ses billeder fra en tidligere ceremoni i Odense Koncerthus. Arkivfoto: Vibeke Volder
Sommerens årgang af kandidater fra medicinstudiet på Syddansk Universitet i Odense aflægger sidst på måneden lægeløfte foran computeren. Var ceremonien blevet udskudt, havde de ikke kunnet komme i gang med arbejdet som læger.
Annonce

Hvis kandidater fra medicinstudiet på de danske universiteter skal ud og arbejde som læger, er det et lovkrav, at de aflægger lægeløfte. Det sker sædvanligvis ved ceremonier med flere hundrede deltagere.

Det kan i år ikke lade sig gøre på grund af det igangværende udbrud af coronavirus og de gældende restriktioner omkring forsamlinger. Men hvis man havde valgt at udskyde aflæggelsen af lægeløfter, indtil restriktionerne bliver lempet, ville der opstå en situation, hvor et meget stort antal læger ikke kunne fungere i sundhedsvæsenet.

Derfor har man rundt omkring på de sundhedsvidenskabelige fakulteter i Danmark været nødt til at tænke i nye og alternative baner.

Lægejob kræver lægeløfte

At aflægge lægeløftet er en forudsætning for at kunne arbejde som læge i det danske sundhedsvæsen. Det fremgår af paragraf 27 i Autorisationsloven.

Heri hedder det blandt andet: Den, der har bestået dansk lægevidenskabelig eksamen, skal over for et lægevidenskabeligt fakultet have aflagt lægeløftet, før autorisation (til at kunne arbejde som læge, red.) kan meddeles.

Løftet blev i Danmark indført på Københavns Universitet i 1815 og formuleringen blev skabt af Johan Daniel Helholdt. Ordlyden er ikke ændret siden.

Kandidaterne fra lægestudiet på Syddansk Universitet plejer at aflægge lægeløftet ved en stor ceremoni, der de senere år er blevet holdt i Odense Koncerthus. I år bliver lægeløftet for første gang nogenside aflagt bag en computerskærm.

Annonce

Løfte foran computeren

Således også på Syddansk Universitet hvor omkring 180 medicinstuderende står til at afslutte embedseksamen og kandidatuddannelse sidst på måneden.

De senere år har Syddansk Universitet holdt sin ceremoni i Odense Koncerthus, som har været fyldt med hundredevis af kandidater, familiemedlemmer, universitetsfolk og gæstetalere.

Lægeløftet aflægges sædvanligvis i fællesskab, inden hver enkelt ny læge fra Syddansk Universitet trykker dekanen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i hånden og modtager eksamensbeviset.

Det går naturligvis ikke for øjeblikket.

Så fredag den 26. juni kommer sommerens årgang af medicinske kandidater fra Syddansk Universitet til at afgive deres lægeløfte til dekan Ole Skøtt fra deres plads hjemme foran computeren. Det fortæller Tomas Homborg, der er leder af kommunikation på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet.

Kandidaterne fra Syddansk Universitet plejer at få besøg af en festtaler. En sådan bliver de ikke snydt for. Festtalen bliver dog en virtuel en af slagsen. Til gengæld er taleren højt profileret og højaktuel.

Det bliver direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen, der via computeren skal tale til de kommende læger fra Syddansk Universitet.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er festtaler, når de medicinstuderende fra Syddansk Universitet aflægger lægeløfte sidst i denne måned. På grund af coronaudbruddet kommer hele seancen til at finde sted virtuel gennem computerskærme. Foto: Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce