x
Annonce
Odense

For første gang i mere end 1000 år: Politikere holdt byrådsmøde hver for sig

Byrådssalen var helt tom under onsdagens byrådsmøde. På grund af corona-situationen deltog alle politikere i mødet via Skype. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Da de 29 byrådspolitikere onsdag mødtes til byrådsmøde, foregik det i den digitale verden. Aldrig før er et byrådmøde blevet afholdt, uden politikerne har været i samme rum.

Et historisk byrådsmøde i en historisk tid.

Selv om byrådets 29 medlemmer onsdag helt som planlagt traf beslutninger om alt fra inklusionsmillioner over kystbeskyttelse til kommunal lånegaranti, så var byrådssalen tom og tyst. Ingen debatterende politikere, ingen embedsmænd i logen, ingen nysgerrige tilhørere.

På grund af risikoen for corona-smitte blev de politiske diskussioner nemlig taget over Skype-forbindelser, kun med lyd og med byrådsmedlemmerne siddende hjemme.

- Velkommen til en verdenshistorisk begivenhed i Odense, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ved byrådsmødets begyndelse.

- Det er første gang i Odenses over 1000 år gamle historie, at byrådet ikke er i samme rum til et byrådsmøde, og jeg tror, vi alle sammen er lidt spændte på, hvordan det skal gå.

Sammen med stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og byrådssekretær og juridisk chef Karina Elbrønd befandt borgmesteren sig som den eneste på rådhuset.

- Vi er tre, der sidder i samme lokale, men med behørig afstand. Der kan blive brug for, at vi taler sammen undervejs, så jeg som mødeleder drager de korrekte konklusioner, forklarede Rahbæk Juel inden mødet.

Ud over lidt indledende, tekniske vanskeligheder med at få Tommy Hummelmoses (K) stemme igennem forløb mødet uden store bump. Flere politikere bad undervejs om ordet - og fik det - men talerne og indlæggene var umiddelbart kortere og færre, end de ofte er i byrådssalen.

Annonce

Ganske godt møde

Efter en times tid var byrådet nået forbi alle dagsordenes 11 punkter, og Peter Rahbæk Juel kunne konkludere:

- Det er gået ganske, ganske godt.

Alle medlemmer af byrådet havde da også på forhånd haft mulighed for at øve sig, da ugens møder i de politiske udvalg også blev afholdt via Skype, ligesom flere af de politiske partier har haft gruppemøder online.

Alligevel lagde borgmesteren ikke skjul på, at han, også når det gælder byrådsmøderne, ser frem til normaliserede tilstande.

- Jeg glæder mig, til vi igen kan mødes fysisk, sagde han til byrådet.

- For jeg savner hver og en af jer.

Næste byrådsmøde er 29. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce