Annonce
Nordfyn

For første gang: Gods slår dørene op til klassisk koncert og foredrag

Mellem Søndersø og Morud kan du finde Margård Gods. Arkivfoto: Lasse Hansen

Søndersø: For første gang åbner herregården Margård dørene til foredrag og en klassisk koncert i regi af Syddansk Musikfestival. Det sker søndag 16. september kl. 15.

Programmet indledes med et foredrag af Dorthe Møller, som fortæller om stedets historie, hvis ejerkreds kan føres tilbage til begyndelsen af 1300-tallet. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1725 af Johan Gottfried Rosenberg, som også stod bag genopbygningen af Gråsten slot, og stedet er stadig fyldt med originale rokokodetaljer.

Tværfløjtens kernerepertoire er fransk kammermusik, og dette har Duo Zielkova fordybet sig i. Duo Zielkova består af Bettina Zielke, fløjte, og Julia Tabakova, klaver., og de tilbyder et velklingende program på højeste niveau bestående af værker af bl.a. franske komponister.

Men nordiske komponister er også repræsenteret i programmet - f.eks. Carl Nielsen og Edvard Grieg.

Danske Bettina Zielke er i dag fast fløjtenist i Sønderjyllands Symfoniorkester, hvor hun ofte har optrådt som solist. Hun har også deltaget i nationale og internationale kammermusikkonkurrencer og vundet flere priser.

Julia Tabakova er født og opvokset i det nordlige Ukraine, og beskæftiger sig i dag med alt fra kammermusik og opera til kirkemusik. Hun haroptrådt som solist ved koncerter i det meste af Europa.

Billetter kan købes på www.syddanskmusikfestival.dk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce