Annonce
Assens

For dyrt og for langsomt: Minister afviser bro-hegn som værn mod stenkast

Den 20. december sidste år blev der igen kastet sten mod bilerne på den Fynske Motorvej fra Langesøvej-broen (billedet) - samme sted som stenen, der dræbte tyske Nelli Gosmann og invaliderede hendes mand, blev kastet tidligt om morgenen 21. august 2016. Arkivfoto.

Hverken broerne over den fynske motorvej eller andre danske motorveje bliver udstyret med hegn, der kan forhindre stenkast, lyder det fra transportminister Ole Birk Olesen (LA).

En 33-årig tysk kvinde er blevet dræbt, hendes mand alvorligt invalideret, og flere har været tæt på at forulykke på grund af stenkast fra fynske motorvejsbroer.

Men hverken de fynske eller øvrige danske motorvejsbroer bliver sikret med hegn for at forhindre gentagelser. Det vil blive for dyrt, og så vil det tage 60 år.

Det er konklusionen fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), skriver Ingeniøren.

Ole Birk Olesen svarer på spørgsmålet, som er stillet af transportudvalget, og han henviser i sit svar til Vejdirektoratet, som for et år siden påpegede, at det vil blive alt for dyrt at sikre de danske motorveje med hegn - og at det i øvrigt er umuligt at sikre sig fuldstændig mod folk, der vil kaste med sten fra broerne.

Annonce

Vejdirektoratet påpeger, at det vil tage ikke mindre end 60 år at sætte høje hegn op på broerne og skriver desuden:

"Det er Vejdirektoratets vurdering, at et hegn, der forhindrer dette, skal dække fra brodækket og cirka 3 meter op og udført i materiale, der forhindrer muligheden for at gennembryde hegnet. En sådan udformning vil være en væsentlig fordyrelse både ved anlæg og drift i forhold til den standard, der anvendes i dag," skriver direktoratet i svaret, som Ole Birk Olesen henholder sig til.

Fyns Politi jagter fortsat gerningsmanden til stenkastet, der i august 2016 dræbte en 33-årig tysk kvinde, da hun og hendes familie var på vej hjem efter ferie.

Siden har flere bilister været tæt på at blive ramt, og i december besluttede Odense og Assens Kommuner i fællesskab at sætte lysmaster op ved de to broer, som ukendte gerningsmænd flere gange har kastet sten fra.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce