Annonce
Assens

For anden gang på få måneder: Endnu en skole lukker på grund af for få elever

I 2015 var elevtallet på Friskolen i Jordløse på 40. Friskolen forsøgte både at oprette en hestelinje og tilbyde 8. klasse for at tiltrække nye elever. Men det er ikke lykkes. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I flere år har økonomien på Friskolen i Jordløse været udfordret af alt for få elever. Derfor har skolebestyrelsen taget en beslutning om, at den 15 år gamle friskole lukker til september.
Annonce

Jordløse: For blot en uge siden slog Friskolen i Jordløse dørene op til første skoledag i fuld solskin.

Kun 35 elever stod klar til skolestart, og det kritisk lave antal elever har nu resulteret i, at friskolens bestyrelse har taget beslutningen om, at skolen, der ellers kan fejre 15 års jubilæum i år, lukker ved udgangen af september.

Det fortæller Birgitte Jørgensen, der er formand for skolebestyrelsen.

- Det har været et fantastisk sted, men der har været kæmpet i mange år. Der er mange forældre, der har lagt et arbejde i at holde skolen i gang. Men driften har været sårbar rigtig længe - i flere år.

- En skole med 35 elever kan ikke bære det, for der er ikke løn nok til det antal medarbejdere, der er nødvendige at have ansat for at lave en nogenlunde faglig forsvarlig dækning. Vi mangler skolebørnene nu, og vi har ikke tiden til at vente og se, om der kommer flere til, siger hun.

Det er, ifølge Birgitte Jørgensen, en enig skolebestyrelse, der har taget beslutningen om at lukke friskolen.

- Vi har valgt den her løsning med at lukke skolen, fordi vi ønsker, at vi selv kan styre tempoet, så vi ikke ender i en konkurs. Vi mener, at vi som bestyrelse handler ansvarligt, og at det er med omsorg for skolen. Og det er derfor, vi har valgt, at vi bliver nødt til at lave den lukning nu, siger hun.

Det er vigtigt for Birgitte Jørgensen at understrege, at beslutningen om at lukke den lokal friskole ikke er taget i et hurtigt snuptag.

- Det er ikke en beslutning vi har tager hurtigt, fordi det lige nu og her ikke hænger sammen,

- Dem, som sidder i bestyrelsen, har jo været med i mange år, og de har historikken med, at der er blevet kæmpet, og at det virkelig har været op ad bakke. Og nu er det bare rigtig stejlt, så med respekt for alt det gode, der har været, så er vi nødt til at lukke nu.

Annonce

Syv udmeldelser

Det kan virke mærkeligt, at skolebestyrelsen blot en uge efter skolestart tager beslutningen om at lukke Friskolen i Jordløse. Men der er en god grund til, at det først sker nu, fortæller Birgitte Jørgensen.

- Vi havde meldt ud, at vi til skolestart skulle have 42 elever, og at vi skulle have 46 elever til den 5. september, fordi det var det, der var grundlaget for, at vi kunne slå stillingen som skoleleder op (skolen har pt. en konstitueret skoleleder, red.). Men fra slut maj og frem til sommerferien fik vi syv udmeldinger, siger hun.

Skolebestyrelsen havde håbet, at der ville komme flere børn til skolen henover sommerferien, blandt andet efter nyheden om Gummerup Skoles lukning. Men det er ikke sket.

- Siden januar har der været en massiv markedsføring i gang, og det har ikke givet et eneste barn til skolen, siger Birgitte Jørgensen.

Hvorfor har det været svært for jer at tiltrække elever?

- Dels er der ikke ret mange børn i Jordløse, og elevtallet er bare dykket. For cirka otte år siden var der forholdsvis mange elever, der forsvandt på en gang, og det har været svært at vende rundt igen.

- Det har været svært at tiltrække elever udefra, fordi der også er nogle transportproblemer. Og så har vi en voldsom udfordring i, at vi ikke har ret mange piger på skolen, siger hun.

Friskolen har i øjeblikket 30 drenge og fire piger fordelt på klassetrinnene.

Annonce

Hurtig lukning

Det er skolebestyrelsens ønske, at Friskolen i Jordløse lukker den 30. september i år.


Vi har valgt den her løsning med at lukke skolen, fordi vi ønsker, at vi selv kan styre tempoet, så vi ikke ender i en konkurs. Vi mener, at vi som bestyrelse handler ansvarligt, og at det er med omsorg for skolen. Og det er derfor, vi har valgt, at vi bliver nødt til at lave den lukning nu.

Birgitte Jørgensen, skolebestyrelsesformand på Friskolen i Jordløse


Det betyder, at friskolens 35 elever kun har halvanden måned til at finde et nyt skoletilbud.

- Vi håber, at vi når det til der. Vi håber, at vi ved at gøre det på den her måde, gør det nemmere for forældrene at finde frem til nye skoler, i stedet for at risikere, at vi skal lukke fra den ene dag til den anden. Det er der forældre, der ikke ønsker skal ske, siger Birgitte Jørgensen.

Hun er meget ærgerlig over, at Jordløse nu kommer til at mangle en skole.

- Det er smadder ærgerligt, at vi ikke kan have et børneliv i Jordløse, fordi det har så meget at byde på. Skolen har været samlingssted for lokalområdet på forskellig vis.

Alle medarbejdere og forældre er blevet orienteret om lukningen torsdag og fredag i denne uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce