Annonce
Faaborg-Midtfyn

For 120. gang: Stort hesteskue på sydfynske Brahetrolleborg

Tina Kirkegaard Eriksen (t.v.), formand for Brahetrolleborgforeningen, og Lisbeth Holm, der driver Stutteri Tinka ved Vester Hæsinge og for første gang stiller op på hesteskuet på Brahetrolleborg. Foto: Palle Søby
Der bliver to nyskabelser, når hesteskuet på Brahetrolleborg lørdag 20. juli finder sted for 120. gang: Dels et "Skuet i skuet" og dels "Hesteloppen", som er et kræmmermarked med hesteudstyr.

Brahetrolleborg: Det begyndte i 1891, og så var der nogle krigsår, hvor det ikke lige fandt sted hvert år. Men i hvert fald: Årets hesteskue på Brahetrolleborg Gods lørdag 20. juli klokken 9-16 bliver nummer 120 i rækken.

Som noget nyt bliver der et "Skuet i skuet".

- Her kan man komme med lige, hvad man vil. Selv om man ikke har papirer på hesten, og selv om den ikke er racegodkendt, kan det jo godt være en god ridehest. Her kan man komme og få den bedømt. Hvad var godt, og hvad var skidt, fortæller Tina Kirkegaard Eriksen og Niels Frovin, formand og næstformand i Brahetrolleborgforeningen, der står bag hesteskuet.

Foreløbig er seks heste tilmeldt "Skuet i skuet", men de håber at nå op på 8-10 stykker.

Omkring 70 heste fordelt på 14-15 racer er tilmeldt selve hesteskuet, hvor alle heste- og ponyracer fra hele landet er indbudt til at udstille eller give opvisning - eller begge dele.

Dermed har skuet cirka samme størrelse som de seneste år.

- Men vi vil jo gerne have flere heste på pladsen, og det håber vi at få med "Skuet i skuet". Nu prøver vi det i år, og så er det måske mere kendt næste år, siger Tina Kirkegaard Eriksen.

En anden nyhed er "Hesteloppen", et kræmmermarked, hvor folk kan få en stand og sælge hesteudstyr.

- Det er en rimelig ny idé, som vi håber kan trække mere publikum til, siger Tina Kirkegaard Eriksen.

Både "Skuet i skuet" og "Hesteloppen" er stadig åbne for tilmelding.

Annonce
Emma-Rosa og Jasmin Juhl Hansen er i gang med at gøre heste klar hos Lisbeth Holm, der driver stutteri ved Vester Hæsinge og stiller op på hesteskuet på Brahetrolleborg for første gang. Foto: Palle Søby

Danmarks flotteste plads

Klokken 9-12 vil der være bedømmelse, og om eftermiddagen er der opvisninger, præmier og så videre.

Niels Peter Hansen og Ejnar Hansen fra Søndersø kommer med deres fjordheste og "slæber banen", som det hedder.

Der bliver gratis kaperkørsel, ponytrækning, agility, kæpheste, og en beslagsmed kommer og varmskoer heste.

Der bliver opvisning af tinkere, en ungarsk post kommer forbi, og der bliver kørselsopvisning. Ligesom sidste år er der kørsel med hesteracen frisere i tospand med Mads Milling og med hesteracen frederiksborgere i tospand med Jens Dall Rasmussen. Diernæs Rideklub kommer og sælger nylavede pålægsboller og pølser, og der kan købes kaffe, kage, is, øl og vand.

- Bygningerne er sat så flot i stand, blandt andet den nye jagtstue og konferencerum. Det er Danmarks flotteste dyrskueplads, siger Niels Frovin, inden Tina Kirkegaard Eriksen tilføjer:

- Vi er så heldige, at vi kan få lov at holde hesteskuet her. Det er vi meget taknemmelige for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce