Annonce
Bagsiden

For 11 år siden: Folmer fikser en Fiskomobil

Folmer Larsen (th.) hjælper Bagsidedrengene med at laste fangsten over i Fiskomobilen. Den hvide plet på Bagsidesvendens billede er ikke en fejl. Det er et brev til kunstneren. Vi har sørget for, at alle hilsner fra læserne er vedhæftet de rette billeder.

Kursen sættes mod Kronborg med læsernes fiskere i lastrummet på et passende fartøj

(Bragt første gang 20. marts 2008)

Resume: De seneste to uger har Bagsidens læsere indsendt broderede Fiskere for at hjælpe kunstneren Marina Pagh med at sy en gobelin, der skal udstilles på Kronborg.

Den allersidste Fisker henter vi personligt i Langeskov og det er der en meget god grund til. Den befinder sig nemlig hos Folmer Larsen, som driver Folmers Auto. Og han har givet Bagsiden et tilbud, vi har svært ved at sige nej til:

- I skal da køre standsmæssigt, når I skal over til Kronborg. Så I må låne min hvide Mercedes Cabriolet årgang 1965, siger Folmer Larsen, mens han overrækker os nøglerne og en broderet fisker.

- Ham har jeg, fordi jeg "kom til" at købe en ret stor malerisamling.

- Hvor stor?

- Jaaah ... der var vel lidt over 500 malerier. Jeg har jo mange idéer, så jeg købte alt hvad der var på et genbrugsmarked. Jeg måtte køre tre gange med varevognen for at få dem slæbt hjem.

Folmers idé var at sætte dem til salg via en hjemmeside, men så langt er han ikke nået. Så de mange malerier, reproduktioner og broderier står, hænger og ligger overalt i biludlejningsfirmaet. Det er nok det eneste sted i landet, hvor man i samme lokale kan leje en motorcykel og købe en kronhjort.

Annonce
Kenneth Moestrøm sørger for, at den 42 år gamle Mercedes skinner og funkler, mens billedet i sideruden fortæller alle, at her kommer Fiskomobilen.

Fjernsynet kommer

Fiskeren optræder på en del af billederne, og Folmers Fisker bliver lagt ned i bagagerummet på den hvide cabriolet, som hermed omdøbes til Fiskomobilen.

- I skal da lige have noget, så folk kan se, hvad I skal, siger Folmer Larsen og klemmer en vesttysk reproduktion af "Alter Seebär" ned i en af sideruderne. Fiskomobilen er klar til at sætte kursen mod Kronborg, da mobiltelefonen ringer.

- Hej, det er Marina Pagh. Hvornår kommer I? TV2 har hørt, at I vil komme herover i åben sportsvogn med en flok fiskere, så der står et kamerahold og venter ... (Fortsættes)

Læs på lørdag

Gobelin får vokseværk takket være Bagsidens læsere

Folmer Larsens Fisker får en fin plads på bagsædet. Og så af sted mod Kronborg.
Fiskeren får naturligvis hæderspladsen på bagsædet af Fiskomobilen.
Eneste ulempe ved den fine Mercedes er nummerpladen, der ikke har den helt store scoreværdi på Strandvejen.
Folmer Larsen fylder hele det store bagagerum med læsernes Fiskere.
Her bliver kalechen slået ned, da vi krydser ud på Nordre Srandvej ved Ålsgårde, lidt nord for Helsingør. Selv om det er bidende koldt, og der ligger sne i haverne, kan man da ikke køre ned ad Strandvejen i en cabriolet med kalechen oppe.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce