Annonce
Kerteminde

For 100. gang skal hendes løbetur vise 42,195 kilometer: - Trine, det er jo ikke normalt

Når Trine Dydensborg har løbet sit maraton nummer 100, har hun allerede indenfor 14 dage fem maratonløb mere i kalenderen. Privatfoto
Når 51-årige Trine Dydensborg fra Kerteminde trykker start på sit løbeur lørdag 16. oktober, bliver det for at løbe sit maraton nummer 100. Det havde hun aldrig selv forestillet sig, at hun en dag kom til, da hun i 2006 blev lokket ud på sin første løbetur af sin nabo.

Kerteminde: - Trine, det er jo ikke normalt.

Den sætning har 51-årige Trine Dydensborg fra Kerteminde hørt flere gange, og hun har hver gang trukket på skuldrene og tænkt:

- Næh. Det er det måske ikke, men det gør mig glad, og det giver mig energi.

Annonce

Det, som andre ikke synes, er normalt, er, at Trine Dydensborg flere gange om ugen sætter den ene fod foran den anden og får det tændte Garmin-ur på sit håndled til at vise 42,195 kilometer. Det er den magiske formel for den klassiske langdistancedisciplin, maraton, og Trine Dydensborg er bidt af at løbe netop den distance.

Trine Dydensborg (tv) sammen med sine faste løbevenner: Lisbeth Billeskov Hansen, Ulrik Pihl og Søren Kuhlmann Jensen. Privatfoto

I år har hun løbet 56 maratoner, og lørdag den 16. oktober løber hun i Kerteminde sit maraton nummer 100. Jubilæet fejrer hun ved at arrangere et løb, hvor alle er inviteret til at være med.

Arrangerer gerne løb

Faktisk er hendes jubilæumsløb den dag blot et af mange, som Trine Dydensborg har arrangeret de seneste fire år i Kerteminde med Kerteminde Cannonball. For ikke nok med, at den ihærdige løber selv holder af at løbe, så holder hun også meget af at arrangere løb til andre løbeelskere. Og det skal være sådan, at alle kan deltage.

- Det handler ikke om at være professionel eller kunne løbe solen sort. Det handler om at løbe sammen med andre og hygge sig undervejs, er hendes motto.

For Trine Dydensborg er det med at arrangere løb også en måde at skabe fællesskaber.

Trine Dydensborg har de sidste år med Kerteminde Cannonball arrangeret løb i Kerteminde. Det gør hun, fordi hun gerne vil skabe et hyggeligt løbefællesskab for andre. Privatfoto

Faktisk er det også med løbeskoene på, at hun selv har mødt flere af de mennesker, som hun kalder nogle af sine bedste venner. De tre, hun løber mest med, er Ulrik Pihl fra Ringe, Lisbeth Billeskov Hansen fra Faaborg og Søren Kuhlmann Jensen fra Kerteminde. Det er sammen med dem, hun ofte drager ud i Danmark med for at deltage i maratonløb.

Det handler ikke om at være professionel eller kunne løbe solen sort. Det handler om at løbe sammen med andre og hygge sig undervejs.

Hvis løbevennerne ikke kan finde et løb, der passer i deres "fælles" løbekalender, for hvornår de kan løbe sammen, tilbyder Klub 100 Marathon Danmark, at man som løbsarrangør kan oprette et løb. Løbet skal blot offentliggøres og slås op senest 72 timer før start med startsted - og tidspunkt. Gør man det, kan maratonløbet tælle med i Klub 100 Marathon Danmarks rang - eller bobliste.

Annonce

Naboen lokkede

At Trine Dydensborg er endt med at være sådan en, der gerne løber op til tre maraton om ugen, havde hun ikke selv forestillet sig.

Trine Dydensborg (th) gider ikke længere jagte de hurtige løbetider. Nu handler det om at gennemføre og have en fest med at løbe. Privatfoto

- Jeg har altid hadet at løbe, når der var skolernes motionsløb i skolen, ler hun.

Det var hendes nabo, Dina Martinussen, som egentlig er årsagen til, at Trine Dydensborg i 2006 kom i gang med at løbe.

- Hun stod en dag ud foran min dør i løbetøj og sagde: Nu skal vi ud og løbe.

Og Trine Dydensborg nåede ikke rigtig at tygge på det, før hun i halvdårligt løbetøj løb af sted med sin nabo.

- Jeg røg på det tidspunkt, og det var så hårdt, husker hun.

Men selv om hun opfattede de 3,7 kilometer, som hun og naboen fik løbet, som lidt af en nærdødsoplevelse, var der alligevel et eller andet ved det med at få motion på den måde, der gjorde hende sulten efter mere.

- Efterhånden kunne jeg løbe hurtigere og længere, og så begyndte der at gå sport i det, fortæller hun.

I 2007 deltog hun for første gang i et officielt løb, Feminas Kvindeløb, hvor hun løb fem kilometer på 25,59 minutter.

Siden kom flere officielle fem-kilometers løb. Så 10 kilometer, halvmaratoner og til sidst maraton-distancen. Hun løb sit første maraton i 2009.

Annonce

Lytter til sin krop

De første år, mens hendes børn, Kristoffer og Freja, stadig var små, blev det til et maraton om året, men siden de er blevet store - Kristoffer er i dag 19 år og Freja 17, har hun skruet op for mængden af maratoner.

Trine Dydensborg træner også ind i mellem med Kerteminde Tri Klub, som hun også deltager i løb med. Her er hun sammen med Søren Kuhlmann Jensen og tri-klubbens løbetræner, Preben Martinussen. Privatfoto

- Jeg lytter meget til min krop, og jeg løber ikke så stærkt, som jeg gjorde engang, forklarer hun.

- Jeg har prøvet at løbe et maraton under fire timer. Den slags er ikke vigtigt for mig mere, tilføjer hun.

Hun mener også, at den tilgang til et maraton betyder, at hun undgår skader.

- Jeg har ikke haft nogen skader de sidste ni år, og jeg har aldrig ondt efter et løb. Jeg kan selvfølgelig godt være lidt træt, understreger hun.

Nu er hendes mål, når hun løber maraton, blot at gennemføre og overvinde de negative tanker, der begynder at rumstere, når hun rammer de 30 kilometer, og trætheden sætter ind.

- Det kan lyde mærkeligt, men det fylder mig faktisk med meget energi, når jeg har løbet, fortæller hun.

- Og når jeg har løbet et løb, glæder jeg mig altid til det næste, jeg skal løbe.

Hun har næsten aldrig en løbefri weekend, for der er stort set altid et løb i hendes kalender enten lørdag eller søndag.

Lisbeth Billeskov Hansen (th) er Trine Dydensborgs faste løbeveninde. Privatfoto

Trine Dydensborg pointerer, at hun dog altid har passet sine løb ind, så familien med børnene og kæresten Morten også er blevet passet.

- De er ikke blevet forsømt, siger hun med glimt i øjet.

- De vil nok også tro, at der var noget galt med mig, hvis jeg stoppede med at løbe, tilføjer hun og udtrykker stor taknemmelighed for den opbakning, hun får fra sit bagland.

Annonce

Løber i alle kommuner

Når hun har løbet sit maraton nummer 100, er hendes næste mål at have få løbet et maraton i alle landets 98 kommuner. Hun har allerede løbet i 40 af dem.

- Det er også en god måde at komme rundt i Danmark, for jeg kan da godt tænke: Hvor fanden ligger Guldborgsund Kommune? Så finder jeg ud af det og møder en masse andre mennesker der, forklarer hun.

I Klub 100 Marathon er det sådan, at man ikke får en stjerne, før man har løbet 200 maratoner, men så får man til gengæld også to stjerner. De to stjerner vil Trine Dydensborg gerne have. Derfor fortsætter hun med at løbe maratoner.

Trine Dydensborg skriver gerne sine løbepræstationer ned i et hæfte. På den måde har hun lavet sin egen lille statistik. Foto: Mette Louise Fasdal

Hun vil også gerne løbe flere halvmaratoner. Hun har allerede løbet 143 halve maratoner.

- Det er ligesom en mere overskuelig distance end et maraton, konstaterer hun.

Trine Dydensborg vil også gerne sætte tid af til flere 12 timers løb og ultraløb. Hun har allerede prøvet at løbe over 90 kilometer i et hug.

Hvert løb, hun deltager i, skriver hun nøje ind i et hæfte med dato, sted, løbetiden og hvem, hun løb med, og selv om siderne i hæftet nærmest er skrevet ud, er der plads til flere eventyr.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Podcast

Mod på mere politik? Lyt til 'Politik med Løvkvist & Dall'

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Annonce