Annonce
Faaborg-Midtfyn

Forældre til skolebørn råber op: Bilister stopper ikke ved fodgængerfelt

Den sorte bil i baggrunden holder stille for at lade Wilfred Olsen og hans to plejebørn passere vejen. Men ikke alle bilister gør det samme, og derfor følger Wilfred Olsen altid Moussa og Evaana over fodgængerfeltet. Foto: Kim Rune
Ikke alle bilister stopper ved Espe Skoles fodgængerfelt, nogle kører for stærkt, og siden et strømsvigt for flere uger siden har der ikke været lys i fodgænger-skiltet. Det har fået bekymrede forældre til at efterspørge større trafiksikkerhed ved skolen.

Espe: Lysregulering ved skolen og større hensynstagen til børnene. Det er, hvad en række forældre til børn på Espe Skole drømmer om.

Flere forældre har oplevet at måtte springe ud foran en bil, fordi bilisten ikke har opdaget, at et eller flere børn er ved at krydse vejen ved fodgængerfeltet ved Espe Skole.

- Nogle biler stopper ikke, og der er også mange, der kører mere end de 50 (km/t, red.), siger Wilfred Olsen, der er plejefar til to børn på skolen.

Skolens parkeringsplads ligger på den modsatte side af Skovvej end skolen, og derfor er det nødvendigt for eleverne at krydse vejen, når de skal i skole.

Ifølge næstformand i skolebestyrelsen René Brinch Petersen er det dog de færreste forældre, der lader deres børn gå over vejen alene.

- Det er en ret trafikeret vej byens størrelse taget i betragtning, siger han.

Særligt i morgentimerne, når forældre skal sætte børnene af, og andre skal på arbejde, er trafikken slem, lyder det.

Annonce
Wilfred Olsen mener, at alt for mange bilister kører for stærkt og ikke holder tilbage for børn, der vil over vejen. Foto: Kim Rune

Farlige hændelser

Wilfred Olsen er en af de forældre, der altid følger sine børn over den trafikerede vej. Denne morgen er ingen undtagelse, da Wilfred Olsens to plejebørn 9-årige Moussa og 6-årige Evaana skal i skole.

- Det er en dårlig vej, og der kører rigtig mange biler, siger Moussa, der går i 2. klasse.

Wilfred Olsen har kontaktet avisen efter flere konkrete episoder.

- I vinter hvor det stadig var mørkt, måtte jeg springe ud foran en bil. Han nåede at bremse ned, og han var tydeligt rystet. Jeg tror, han tænkte over, at han måske kunne have ramt et barn.

Senest har der været en episode med en taxa, der skulle sætte et barn af, fortæller den bekymrede forælder.

- Jeg stoppede chaufføren, men hun rystede bare på hovedet. Jeg synes da netop, at en taxa, der kører skolekørsel, bør tage hensyn, siger Wilfred Olsen og roser til gengæld busserne for ofte at holde tilbage for krydsende elever.

Ønsker lyskurv

Det er omkring et år siden, at fodgængerfeltet blev anlagt, fordi flere forældre i mange år efterspurgte større trafiksikkerhed.

Skoleleder på Espe Skole Vibeke Kryssing Tingberg Munck forklarer, at ønsket dengang egentlig var større.

- Vi ville gerne have haft en decideret lyskurv, der lyser rød, gul og grøn. Men vi fik at vide, at det var der ikke penge til. Og et fodgængerfelt er selvfølgelig en forbedring i forhold til slet ikke at have noget, siger hun.

Vibeke Kryssing Tingberg Munck fortæller, at hun også selv har oplevet, at en bil ikke standsede, da hun skulle over fodgængerfeltet.

René Brinch Petersen fra skolebestyrelsen mener ikke, at fodgængerfeltet i sig selv er nok.

- Det giver en falsk tryghed, for børnene tror, at de bare kan gå over, fordi bilerne skal holde tilbage. Men det er altså ikke alle bilister, der gør det, siger han.

Næstformand i skolebestyrelsen René Brinch Petersen fortæller, at mange forældre er bekymrede, og at de færreste lader deres børn gå over vejen alene. Foto: Kim Rune

Intet lys

Et helt aktuelt problem er også, at lysene i fodgænger-skiltene er gået ud. De har ikke virket siden et strømsvigt i byen for flere uger siden.

- Det gør heller ikke sikkerheden bedre, påpeger næstformanden.

Både René Brinch Petersen og Wilfred Olsen håber, at Faaborg-Midtfyn Kommune vil prioritere strækningen. De ønsker en decideret lyskurv med rødt, gult og grønt lys ligesom det ved Nordagerskolen i Ringe.

- Vi har næsten lige så meget trafik her om morgenen, når børnene skal sættes af, som i Ringe, siger Wilfred Olsen, inden han følger Moussa og Evaana over vejen og i skole.

Når børnene får fri fra skole, kommer Wilfred Olsen igen og følger de to søskende tilbage over vejen, inden familien kan sætte sig ind i bilen og køre hjem.

Der er meget trafik på Skovvej om morgenen, og for et års tid siden blev der etableres et fodgængerfelt. Men det er ikke nok, mener bekymrede forældre. Foto: Kim Rune

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce