Annonce
Fyn

Forældre kalder til demonstration: Pædagogerne har råbt op i mange år. Nu er det vores tur.

Forældre kræver minimumsnormering i de danske vuggestuer og børnehaver - pædagogerne har alt for lidt tid til børnene, siger de initiativtagende forældre. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Lørdag den 6. april går tusindvis af forældre på gaden over hele landet i et opråb om bedre forhold i daginstitutionerne. - Pædagogerne har råbt op i mange år. Nu er det vores tur, siger en af initiativtagerne på Fyn.

Hvor er der en voksen? Det spørgsmål stiller tusindvis af danske forældre på lørdag til politikerne. De vil have en minimumsnormering i vuggestuerne og børnehaverne.

- Vores krav er, at det bliver taget op til diskussion i Folketinget og ikke bare affejet som noget, der ikke er vigtigt. Det er ekstremt vigtigt. Pædagogerne har råbt op i mange år. Nu er det vores tur, lyder det fra Sophie Mogensen, der er talsperson for forældreopråbet i Jylland og på Fyn.

"Hvor er der en voksen?" har på tre uger fået 26.000 medlemmer på den offentlige Facebook-gruppe "Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner". Her findes alt fra delinger af hashtagget #HvorErDerEnVoksen til rådgivning om, hvordan man bedst hænger sedler om demonstrationerne op i institutionerne, uden de bliver fjernet af ledelsen.

Annonce

Hvor er der en voksen?

  • Det er forældre, der står bag bevægelsen "Hvor er der en voksen?". De ønsker mere pædagogisk personale og tid til børnene i vuggestuer og børnehaver.
  • Facebookgruppen "Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner" har eksisteret i tre uger og har på nuværende tidspunkt 26.000 medlemmer.
  • Lørdag den 6. april kl. 13 er der annoncerede demonstrationer i 56 danske byer.
  • På Fyn er der demonstrationer i Odense, Svendborg, Nyborg og Assens.

Pædagogerne har ikke tid

Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var dels DR’s dokumentar "Hvem passer vores børn", dels at forslaget om minimumsnormering blev stemt ned, fortæller Sophie Mogensen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at institutionerne gør et fantastisk stykke arbejde takket være det pædagogiske personale. Vi ved godt, hvad problemet er – at personalet ikke har tid til børnene. Det er nødvendigt med langt flere midler.

- Men hvis der skal tilføres flere penge til børneområdet, skal de jo tages et sted fra – maser I jer ikke foran i køen?

- Der er ingen tvivl om, at der er mange områder, der har brug for penge. Og vi vil ikke tage penge fra udsatte områder, men vi er et rigtigt rigt Danmark, og områder som børn og unge, ældre og sundhed er bare rigtigt vigtige områder, lyder det fra Sophie Mogensen.

 

Der er for lidt tid og for få hænder i dagtilbuddene. Det er hovedtemaet fra et forældreopråb, der nu har organiseret demonstrationer i 56 danske byer lørdag den 6. april. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Demonstration i Munke Mose

I Odense er Thomas Graven tovholder på Fyns største demonstration, der vil foregå i Munke Mose. Han oplever stor tilslutning til demonstrationen, og han forventer, at der vil blive lagt et massivt pres på politikerne.

- Odense er en stor kommune med mange forældre, og vi oplever en stor opbakning, siger han.

Han forventer mellem 500 og 1000 til demonstrationen, som vil være på forældrenes og børnenes præmisser. I Odense er hele det politiske spektrum imidlertid inviteret, og der vil således også være politikertaler.

- Vi er sådan set ligeglade med, hvilke partier der gør det, men vores forhåbning og krav er, at der kommer en minimumsnormering, som er rimelig, lyder det fra Thomas Graven.

Når der lørdag den 6. april er demonstration i Munke Mose, vil der være børnevenlige aktiviteter, fortæller tovholder på Odense-demonstrationen. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce