Annonce
Sydfyn

Se video: Forældre gav klar besked til demonstration - de stjæler vores børn

Knap 20 forældre og pårørende var tirsdag formiddag troppet op foran rådhuset i Rudkøbing for at demonstrere mod tvangsfjernelser og måden, de foretages på. Flere var kørt hele vejen fra Jylland for at bakke op om en tvangsfjernelsessag, der foregik, mens demonstrationens trommer bragede udenfor.

Rudkøbing: Barske slag i trommer og ståltøj og brøl med ordene "red vores børn".

Sådan var situationen foran rådhuset i Rudkøbing tirsdag formiddag, hvor en gruppe af primært forældre var troppet op for at demonstrere mod tvangsfjernelse af børn. Demonstrationen skete, imens en sag om tvangsfjernelse i en langelandsk familie var for Børne- og Ungeudvalget inde på rådhuset.

Der blev råbt, sunget og trommet foran rådhuset i Rudkøbing tirsdag formiddag, hvor knap 20 demonstranter havde stillet sig op for at protestere mod tvangsfjernelser af børn. Her ses 21-årige Anne Rasmussen (t.v.), der var rejst fra Silkeborg til Langeland, Maria Louise Emmanuel Reersø (midten), der var arrangør af demonstrationen, og Anette Fri-Vilje Aurora, der har youtube-kanalen med samme navn, hvor hun snakker med familier, der har fået frataget deres børn. Foto: Linea Andersen

- Jeg er dukket op i dag udelukkende for moralsk opbakning. Min søn har været tvangsfjernet i 56 dage, så jeg ved, hvordan det er, og jeg er her for at give kærlighed til den familie, der er i udvalget i dag, sagde 30-årige Marianne Wandall fra Humble.

Annonce
Imens demonstrationen fandt sted, var der en sag om tvangsfjernelse i en langelandsk familie i gang i Børne- og Ungeudvalget. Slagord blev råbt for at få udvalget, sagsbehandlere og dommers opmærksomhed. Foto: Linea Andersen

Knap 20 mennesker deltog i demonstrationen, der med ord som: "Giv far og mor en chance, vi kan godt", "Nej tak til anbringelser, ja tak til støtte og forståelse" opfordrede til, at kommunerne bør lytte og støtte mere i familierne, inden man tvangsfjerner.

Der var lavet forskellige bannere til demonstrationen. Her ses fra venstre Anne Rasmussen og arrangør Maria Louise Emmanuel Reersø. Foto: Linea Andersen

- Jeg er her, fordi mit barnebarn blev taget fra min søn og svigerdatter af Langeland Kommune lige efter fødslen. De har følt sig overvåget og forfulgt og har ikke fået en chance. De var villige til at få støtte og hjælp af kommunen, men i stedet tvangsfjernede de barnet. Det hele gik stærkt. Kun to uger inden fødslen, får de at vide, at barnet skal tvangsfjernes, og det hele er sket, uden min søn og svigerdatter er blevet partshørt - først da deres sag var i udvalget. Så vi er her i dag for at vise, at vi ikke finder os i at blive behandlet, som Langeland Kommune gør det, lød det fra 42-årige Tinna Gravgaard fra Humble.

Familien her fortæller, at de har fået tvangsfjernet et barn få dage efter fødselsdag. Farmor Tinna Gravgaard (længst til højre) fortæller, at hun kun har set sit barnebarn to gange. Familien mener, at kommunen har været for ekstrem og ikke forelagt sagen korrekt. Forældrene, 26-årige Patricia Christensen og Thomas Gravgaard (midten), fortæller, at de har været villige til at få støtte i familien, men det er der ifølge dem ikke blevet lyttet til. Foto: Linea Andersen

Flere hundrede kilometer

Flere af demonstranterne var kørt langvejs fra for at bakke op kampen mod tvangsfjernelser. Blandt andet var 56-årige Inger Huus og 21-årige Anne Rasmussen taget fra Silkeborg til Langeland.


Jeg har ikke noget kendskab til sagen, der er i udvalget lige nu, men det er mere generelt: Der skal ikke ret meget til, før myndighederne har en bekymring.

Inger Huus, demonstrant


- Jeg er her for at støtte op om en god sag. Der er efterhånden for mange børn, der bliver fjernet fra deres familier, mener Inger Huus.

Det er ifølge hende på landsplan, der er sket en skævvridning.

- Jeg har ikke noget kendskab til sagen, der er i udvalget lige nu, men det er mere generelt: Der skal ikke ret meget til, før myndighederne har en bekymring, lød det fra Inger Huus, der mener, at man i stedet bør bruge penge på at støtte i hjemmene.

Selvfølgelig kan en tvangsfjernelse være nødvendig, mener hun, nogle steder går det ifølge hende for vidt:

- Nogle steder køres der rovdrift, og det er ikke kun familierne, det går udover, det er også børnene, sagde Inger Huus.

Flere var kørt langvejs fra for at være med i demonstrationen mod tvangsfjernelser af børn tirsdag formiddag. Nummer to fra venstre er Inger Huus, der er kørt fra Silkeborg til Langeland for at være med. Foto: Linea Andersen

Arrangør af demonstrationen, Maria Louise Emmanuel Reersø, havde også rejst langt for at være med. Hun har over den seneste uge arbejdet på at få spredt kendskabet til demonstrationen, og hun var glad for, at indsatsen havde båret frugt.

- Jeg er glad for at se, at der er kommet så mange. Det er første gang, jeg står for en demonstration, og jeg kan mærke, at det betyder rigtig meget, at så mange kommer og bakker op og viser, at vi ikke finder os i, at de stjæler vores børn, sagde arrangøren.

Flere folk stødte til demonstrationen i løbet af formiddagen og rundede knap 20 demonstranter. Foto: Linea Andersen

Anette Fri-Vilje Aurora fra Langeland var også med tirsdag formiddag. Hun står bag youtube-kanalen af samme navn, hvor hun snakker med forældre, der har fået fjernet deres børn og hører deres historier. Blandt andet i sagen om den nordjyske dreng René Larsen på 17 år fra Aars, der er tvangsanbragt på et opholdssted imod hans vilje, har Anette talt med familien om deres oplevelse af tvangsanbringelsen.

- Mit indtryk er, at det er helt ude af proportioner. Især nu, hvor Mette Frederiksen har været ude i sin nytårstale at sige, at der skal fjernes 50.000 børn.

Hun mener, at det er alt for langt væk fra barnets tarv.

- Vi har hjemmesiden Tilbudsportalen.dk, hvor man kan finde steder, børn kan bo (en hjemmeside, der samler sociale tilbud og plejefamilier ét sted, red.). Vores børn er på tilbud. Det er for langt ude, det virker som bestilling, fortalte Anette Fri-Vilje Aurora.

Annonce

Åbent kontor

Langelands borgemester Tonni Hansen (SF) har hørt trommernes buldren uden for rådhusets vægge tirsdag formiddag. Han fortæller, at han ikke er inde i sagerne, da det ikke er ham, der sidder med tvangsfjernelser i kommunen, men at han føler stort ansvar.

- Jeg føler som politiker et kæmpe ansvar for, at børn vokser op i trygge rammer i deres familier. Og jeg føler et stort ansvar for, at vi som kommune støtter og beskytter børnene.

Tonni Hansen undrer sig dog over, hvorfor ingen fra demonstrationen tog sig tid til at komme op til ham.

- Min dør er altid åben, men jeg har ikke modtaget noget fra demonstranterne om at mødes og tale om, hvad de finder galt, siger borgmesteren og fortsætter:

- Jeg sagsbehandler ikke, men jeg har ansvaret for, at der sker den rette sagsbehandling. Og jeg vil gerne dialogen, så der er ingen grund til at holde sig tilbage, lyder det fra Tonni Hansen.

Demonstrant i fuld gang med at klargøre skilte. Foto: Linea Andersen

Han fortæller, som eksempel, at en familie for nylig har henvendt sig til ham, da de var utilfredse med kommunens behandlingen.

- De kontaktede mig, og jeg gik videre med henvendelsen til kommunaldirektøren, hvor vi drøftede det og gik videre med det.

- Jeg er meget tilgængelig, og det er et område, der optager mig, så jeg vil opfordre til, at man ringer og aftaler en tid til at få en snak. Hvis man mener, der er gjort noget forkert, så lad mig det vide, siger Tonni Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Stor mystik om politiaktion: Efterforsker mistænkeligt forhold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Debat For abonnenter

Lokalredaktør: Måske vi bør skrive endnu mere om den nordfynske trafikkultur

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Assens

Frivillige søreddere måtte rykke ud midt i fredagshygge og EM-kamp: - Det viser, at der har været et stort behov for os

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Navne

Mindeord: Søster blev kendt da hun satte millionær til at skrælle kartofler

Annonce