Annonce
Livsstil

Forældre får fortsat mest for pengene i Odense

Foto: Ritzau-Scanpix, Iris

Snart valfarter de unge til studiebyerne for at tage hul på et nyt semester. For mange unge starter studietiden måske i en ny by, hvor de først skal finde tag over hovedet. Og her træder flere forældre fortsat til med en hjælpende hånd og køber en lejlighed, som den unge så kan leje. Et såkaldt forældrekøb.

De seneste år er priserne på lejligheder imidlertid steget markant, hvilket har gjort forældrekøb dyrere. Til gengæld betyder de lave renter fortsat, at udgifterne kan holdes nede. I en ny analyse har Realkredit Danmark set nærmere på økonomien i et forældrekøb på tværs af de fire største studiebyer i Danmark. Og den viser, at der stadig er god økonomi i et forældrekøb. Især i Odense er mulighederne gode.

I Odense
koster en gennemsnitlig lejlighed på 50 kvadratmeter lidt over en million kroner. Og ifølge beregningerne fra Realkredit Danmark kan forældre faktisk få et overskud på omkring 150 kroner om måneden, mens den studerende kan sidde for 3365 kroner om måneden. Og endnu billigere bliver det for den studerende, hvis lejligheden i stedet er på 80 kvadratmeter og deles med en studiekammerat - her falder huslejen til godt 2700 kroner om måneden.

Forældrene får
netop et overskud, når udgifterne til forældrekøbet er lavere end indtægten fra huslejen. Og selvfølgelig vil forældrene gerne sætte huslejen så lavt som muligt - det er jo det, der for de fleste er hele formålet. Der er imidlertid særlige regler for, hvad der kan lade sig gøre, og derfor er det en god ide at søge rådgivning, når huslejen skal fastsættes.

Til sammenligning
koster det ifølge Realkredit Danmarks beregninger forældrene ca. 500 kroner om måneden - og den studerende godt 4600 kroner, hvis den 50 kvadratmeter store lejlighed ligger i København. Også i Aarhus er det noget dyrere end i Odense, og den studerende får her en månedlig husleje på omkring 4000 kroner, mens forældrene skal betale lidt over 200 kroner om måneden. I Aalborg er det dog endnu billigere for forældrene, der får et plus på lidt over 300 kroner, mens barnet betaler omkring 3700 i månedlig husleje.

Der vil selvfølgelig altid være forskel på tallene fra lejlighed til lejlighed. For selvfølgelig spiller beliggenheden en afgørende rolle, ligesom udgifter til ejerforening og ejendomsskat varierer. Det er samtidig vigtigt at understrege, at forældrekøb ikke er uden risiko. Ingen kan jo forudsige, hvordan boligpriserne vil udvikle sig de kommende år. Derudover er der en ny boligskattereform på vej, som ifølge Skatteministeriet kan give nogen modvind til markedet for ejerlejligheder i særligt København.

Udgangspunktet for et forældrekøb bør derfor altid være nytteværdien for familien. Og så kræver det også, at forældrene har en robust privatøkonomi - og har friværdi eller frie midler til at finansiere dele af købet.

Annonce

Gode råd om forældrekøb

- Udgangspunktet for et forældrekøb bør altid være nytteværdien for familien som helhed - og ikke et spørgsmål om kroner og øre.

- Tænk gerne længere ud i fremtiden - og om lejligheden kan blive mere langtidsholdbar. For eksempel om lejligheden er stor nok til en evt. kæreste, eller om andre kan få gavn af lejligheden på et senere tidspunkt.

- Tag med i overvejelserne, at et forældrekøb kan ende i et økonomisk tab - og tal om, hvordan I vil have det med det.

- Ved køb skal du være sikker på, at udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter.

- Søg rådgivning om markedsleje til huslejeposten, og husk at få lavet en lejekontrakt, så dit barn kan opnå boligsikring.

- Når du skal finansiere et forældrekøb, er det vigtigt at tænke nærmere over din renterisiko - og derfor er det en god ide at tænke din eksisterende bolig ind.

- Husk at der også er andre måder at hjælpe dit barn på i studietiden uden at løbe samme økonomiske risiko. For eksempel hjælp til bøger og tilskud til huslejen. Hver forælder har mulighed for at give deres barn op til 64.300 kroner om året uden at blive beskattet.

Kilde: Realkredit Danmark

De gennemsnitlige priser på ejerlejlighed på 50 kvm.

København: 2.021.000 kr.

Aarhus:
1.583.000 kr.

Aalborg: 1.053.000 kr.

Odense: 1.026.000 kr.

Kilde: Finans Danmark og Realkredit Danmark

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce