Annonce
Livsstil

Forældre får fortsat mest for pengene i Odense

Foto: Ritzau-Scanpix, Iris

Snart valfarter de unge til studiebyerne for at tage hul på et nyt semester. For mange unge starter studietiden måske i en ny by, hvor de først skal finde tag over hovedet. Og her træder flere forældre fortsat til med en hjælpende hånd og køber en lejlighed, som den unge så kan leje. Et såkaldt forældrekøb.

De seneste år er priserne på lejligheder imidlertid steget markant, hvilket har gjort forældrekøb dyrere. Til gengæld betyder de lave renter fortsat, at udgifterne kan holdes nede. I en ny analyse har Realkredit Danmark set nærmere på økonomien i et forældrekøb på tværs af de fire største studiebyer i Danmark. Og den viser, at der stadig er god økonomi i et forældrekøb. Især i Odense er mulighederne gode.

I Odense
koster en gennemsnitlig lejlighed på 50 kvadratmeter lidt over en million kroner. Og ifølge beregningerne fra Realkredit Danmark kan forældre faktisk få et overskud på omkring 150 kroner om måneden, mens den studerende kan sidde for 3365 kroner om måneden. Og endnu billigere bliver det for den studerende, hvis lejligheden i stedet er på 80 kvadratmeter og deles med en studiekammerat - her falder huslejen til godt 2700 kroner om måneden.

Forældrene får
netop et overskud, når udgifterne til forældrekøbet er lavere end indtægten fra huslejen. Og selvfølgelig vil forældrene gerne sætte huslejen så lavt som muligt - det er jo det, der for de fleste er hele formålet. Der er imidlertid særlige regler for, hvad der kan lade sig gøre, og derfor er det en god ide at søge rådgivning, når huslejen skal fastsættes.

Til sammenligning
koster det ifølge Realkredit Danmarks beregninger forældrene ca. 500 kroner om måneden - og den studerende godt 4600 kroner, hvis den 50 kvadratmeter store lejlighed ligger i København. Også i Aarhus er det noget dyrere end i Odense, og den studerende får her en månedlig husleje på omkring 4000 kroner, mens forældrene skal betale lidt over 200 kroner om måneden. I Aalborg er det dog endnu billigere for forældrene, der får et plus på lidt over 300 kroner, mens barnet betaler omkring 3700 i månedlig husleje.

Der vil selvfølgelig altid være forskel på tallene fra lejlighed til lejlighed. For selvfølgelig spiller beliggenheden en afgørende rolle, ligesom udgifter til ejerforening og ejendomsskat varierer. Det er samtidig vigtigt at understrege, at forældrekøb ikke er uden risiko. Ingen kan jo forudsige, hvordan boligpriserne vil udvikle sig de kommende år. Derudover er der en ny boligskattereform på vej, som ifølge Skatteministeriet kan give nogen modvind til markedet for ejerlejligheder i særligt København.

Udgangspunktet for et forældrekøb bør derfor altid være nytteværdien for familien. Og så kræver det også, at forældrene har en robust privatøkonomi - og har friværdi eller frie midler til at finansiere dele af købet.

Annonce

Gode råd om forældrekøb

- Udgangspunktet for et forældrekøb bør altid være nytteværdien for familien som helhed - og ikke et spørgsmål om kroner og øre.

- Tænk gerne længere ud i fremtiden - og om lejligheden kan blive mere langtidsholdbar. For eksempel om lejligheden er stor nok til en evt. kæreste, eller om andre kan få gavn af lejligheden på et senere tidspunkt.

- Tag med i overvejelserne, at et forældrekøb kan ende i et økonomisk tab - og tal om, hvordan I vil have det med det.

- Ved køb skal du være sikker på, at udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter.

- Søg rådgivning om markedsleje til huslejeposten, og husk at få lavet en lejekontrakt, så dit barn kan opnå boligsikring.

- Når du skal finansiere et forældrekøb, er det vigtigt at tænke nærmere over din renterisiko - og derfor er det en god ide at tænke din eksisterende bolig ind.

- Husk at der også er andre måder at hjælpe dit barn på i studietiden uden at løbe samme økonomiske risiko. For eksempel hjælp til bøger og tilskud til huslejen. Hver forælder har mulighed for at give deres barn op til 64.300 kroner om året uden at blive beskattet.

Kilde: Realkredit Danmark

De gennemsnitlige priser på ejerlejlighed på 50 kvm.

København: 2.021.000 kr.

Aarhus:
1.583.000 kr.

Aalborg: 1.053.000 kr.

Odense: 1.026.000 kr.

Kilde: Finans Danmark og Realkredit Danmark

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

KMD Cup kommer til Odense

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce