Annonce
Faaborg-Midtfyn

Forårsklar: Mette giver tips til haven

Mette Knudsen er gartner i Bo Grønt havecenteret i Ringe. Hun giver os her et lille indblik i årets havetrends. Foto: Linea Andersen
Mette Knudsen er gartner ved havecenteret Bo Grønt i Ringe, og hun giver her et overblik over, hvad der lige nu er populært i haven, og hvor du skal starte.

Ringe: Tag børnene med i haven.

Sådan lyder opfordringen fra Mette Knudsen, der er autodidakt gartner i Bo Grønt havecenteret i Ringe.

- Lad dem rode i jorden og se alt det, der kribler og krabler, siger Mette Knudsen, da vi denne torsdag formiddag er på besøg i havecenteret for at få gode tips og tricks til forårshaven.

Men først skal der ryddes op, fortæller hun. Ukrudt skal fjernes og potterne tømmes og stauderne skal gås igennem, fortæller Mette Knudsen, der her mener det er helt oplagt at få en hjælpende hånd af de mindste i familien.

Hvad man, ifølge Mette Knudsen, som det første kan give sig i kast med, er kartoflerne. De er brugbare og nemme at håndtere.

- Man kan lave dem i sådan en spand her, siger hun og hiver en sort spand frem, der er todelt.

- Så putter man jord i og lægger et par kartofler og putter endnu lidt jord oveni. Og når de så blomstrer, hiver man den inderste spand op, hvori der er huller, så kan man pille de kartofler ud, der er klar, forklarer Mette Knudsen, mens hun illustrerer.

Man kan også lægge kartofler under en fiberdug, tilføjer hun.

Annonce

Fire trin til forårshaven

1: Ryd op i haven. Få jorden gået igennem og ordnet stauder.

2: Læg eventuelt kartofler.

3: Plant forårsblomster: Stedmor og hornvioler, som kan klare lidt frost.

4: Plant eventuelt insektvenlige planter som f.eks. krokus, primula, erantis, hassel og pil, som bierne er særligt glade for.

Det spiselige er populært

- Folk vil gerne have noget, der kan spises, fortæller Mette Knudsen om tidens trends i haven lige nu.

Det er frugt og bær, siger hun.

- Og det er ofte de lidt mere specielle som morbær og figner, er Mette Knudsens oplevelse.

Hun går videre ned gennem de sirlige rækker af planter, mens hun kigger udover bordene, der står fyldt med alt godt til haven.

- Der er også mange, der kommer og spørger efter insektvenlige planter. For eksempel til bierne. Dem skal vi jo værne om.

Og bier kan godt lide forårsblomster, fortæller hun, som en opfordring til at komme ud og få plantet allerede nu.

- Bierne kan godt lide primula, krokus, vintergætter og erantis, forklarer Mette Knudsen og tilføjer også roser, pil og hassel til nogle af de populære hos brumbasserne.

- Og bierne elsker også blomstrende buske.

De smukke kirsebærtræer

En anden anbefaling fra Mette Knudsen er, at man kan gå i skoven og plukke anemoner.

- De er også rigtig fine i have, siger hun.

En anden populær plante er også jordbærene, som man allerede kan begynde at plante nu, siger Mette Knudsen og viser en plante med skiltet "kæmpe jordbær" på.

- Børn elsker også jordbær, siger Mette.

Er man ikke så meget til blomster, men mere til træer i sin have, mener Mette Knudsen, at tulipantræer og magnolier kunne være sagen.

- Der er også de smukke japanske kirsebærtræer, som er meget populære, siger Mette og referer til, at det er dem, som folk valfarter til Bispebjerg Kirkegård i København hvert år for at se.

Lidt senere på sæsonen kan man også give sig i kast med sommerfuglebuske.

- Men det er som sagt først lidt længere henne, man kan begynde på det, siger Mette Knudsen.

Mette Knudsen anbefaler, at man køber sådan en todelt kartoffelspand. Når kartoflerne blomstrer, hiver man den øverste spand op, hvori der er huller, så man kan pille de kartofler ud, der er klar. Foto: Linea Andersen

Få erfaring

Hvad skal man holde sig fra, hvis man ligesom mig er nybegynder i haven?

- Der er ikke noget, man skal holde sig fra, mener Mette.

- Dør en blomst eller en plante, så har man jo gjort sig den erfaring. Så jeg vil ikke sige, der er noget, man skal holde sig fra, siger Mette Knudsen.

Til sidst opfordrer hun folk til at komme forbi havecentrene og få handlet ind til årets første planter og blomster i haven.

- Vi har god plads, så man kan holde afstand, siger Mette Knudsen med reference til coronavirus.

- Og så skal man bruge os, hvis man vil have hjælp til at finde de planter, der passer til en. Det er det, vi er her for, afslutter Mette Knudsen.

Bo Grønt havecenter i Ringe har masser af blomster og planter lige nu, og der er god plads, så folk kan holde afstand, mens de handler her under corona-krisen. Foto: Linea Andersen
Mette Knudsen fortæller, at det er godt at have sine børn med i haven, her imens mad rydder op. Det kribler og krabler og der er lidt at kigge på for de mindste, siger hun. Foto: Linea Andersen
Mette Knudsen i gang med at illustrere en kartoffelspand. Foto: Linea Andersen
Jordbær er altid et hit, og hos Bo Grønt i Ringe kan man få dem i kæmpe udgave. Foto: Linea Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce