Annonce
forside

Fondsmidler søger mage: Svært at matche fonde og ansøgere

Masser af fondsmidler bliver hvert år ikke delt ud.

Manglen på et officielt fondsregister, og enormt mange små fonde, der ikke evner at komme i kontakt med deres målgruppe, gør, at millioner af fondskroner hvert år hænger i det uvisse og ikke bliver delt ud.

14.000 legater og fonde. Det er der at vælge imellem alene i Danmark, hvis man skal i gang med at søge penge til et socialt, udviklings- eller studieprojekt. Og mange af fondene har faktisk svært ved at komme af med deres penge, fordi de ikke får nok eller relevante ansøgninger.

Det fortæller Professor Anker Brink Lund, Center for Civilsamfundsstudier ved CBS.

Han har netop udgivet en bog om dansk fondshistorie og er derfor én af de få forskere, der har forholdt sig til alle de milliarder kroner, der hvert år bliver uddelt som fondsmidler i Danmark.

Han inddeler overordnet fondene i tre kategorier.

De store og professionelle, som har mange penge og får rigtig mange ansøgere. De står ifølge professoren for omkring 90 procent af alle de penge, der bliver uddelt via fonde hvert år.

Så er der dem, som har penge at uddele, men ikke har en professionel organisation, der kan finde frem til de rigtige modtagere. De har svært ved at få relevante ansøgere, der passer til deres ofte meget specifikke vedtægter. Konsekvensen bliver, at pengene ikke altid bliver uddelt, eller at det er lidt tilfældigt, hvem der får pengene.

En tredje gruppe er vel cirka 2000 fonde, som efterhånden har så få penge og får så lidt afkast, at de ikke kan uddele noget, men blot afgiver penge til renter og administration.

- Systemet er indrettet på en måde, så der faktisk er mange penge hvert år, som ikke kommer ud at arbejde, som fondsstifteren ønskede sig, fortæller han.

Annonce

Fonde i Danmark

Der er cirka 14.000 fonde i Danmark.Professor Anker Brink Lund skønner, at omtrent 90 procent af uddelingerne er knyttet til de 100 største fonde.

Den største fond i Danmark er Novo Nordisk Fonden, som sidste år alene uddelte for 4,6 milliarder kroner. Herefter kommer A.P Møller Fonden, som står for over to milliarder kroner om året.

Der findes ikke længere noget officielt register over danske legater og fonde. Det blev nedlagt af den daværende regering i 1991. Derfor ved man reelt ikke, hvor mange penge, der er søgbare i de danske fonde, og hvor mange af de helt små fonde, der ikke længere uddeler penge.

Intet officielt register

Det er ikke til at vide hverken hvor mange penge, der ligger i fondene - eller præcis hvor meget der er til uddeling hvert år. Derfor ved man heller ikke, hvor mange penge fondene brænder inde med. For der findes ikke længere noget officielt dansk fondsregister, der holder styr på fondene. Det blev nedlagt i 1991.

- Når der ikke længere er et offentligt register, kan vi ikke dokumentere, hvordan fondsmarkedet ser ud. For rigtig mange af de interessante oplysninger - særligt på de mindre fonde - ligger kun i fondsbestyrerens skuffe, fortæller Anker Brink Lund.

Legatbogen.dk

Legatbogen.dk har samlet alle danske legater og fonde, som er registeret i CVR-registeret. Den største målgruppe for siden er studerende, der søger penge til enten studieophold eller studieprojekter - og altså er privatpersoner, som ikke har hverken fundraisere eller andre eksperter ved hånden.Målet er dog, at alle som søger støtte til større eller mindre projekter, kan få overblik over mulighederne via hjemmesiden og i særdeleshed dens søgefunktioner.

Søgning er gratis på sitet.

På sigt er tanken, at man skal kunne købe sig til hjælp og mere avancerede søgninger.

Hver femte mangler ansøgere

I de seneste år har virksomheden Legatbogen.dk forsøgt at rette op på det manglende register. Og er ifølge professoren kommet et godt stykke vej. De har registeret 12.500 legater og arbejder intenst på at udfylde oplysninger om de enkelte legater og gøre dem søgbare på emner.

David Dencker er ansvarlig for legatbogen, og han er i kontakt med mange både ansøgere og administratorer. Han oplever også fondenes udfordring med at finde ansøgere og komme af med pengene:

- Jeg er i kontakt med mange fonde. Og ansøgningsprocesserne er generelt en udfordring. En del får de forkerte ansøgere, som slet ikke passer til fondens formål, mens andre slet ikke får nogen ansøgere, fortæller han.

David Dencker vurderer, at omkring hver femte fond, han er i kontakt med ikke får nok ansøgere:

- Jeg vil dog gætte på at tallet er meget større, fordi mange af dem, som ikke får nok ansøgere, lever et ret stille liv, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce