Annonce
Kerteminde

Folmers Kvæg beskytter Dammen: - Uden køerne ville de sjældne planter forsvinde

Folmer Hadberg-Rasmussen arbejder hårdt for, at Urup Dam skal forblive et naturvidunder. Foto: Mikkel Støttrup
Urup Dam Oksen spiller en vigtig rolle i bevarelsen af Urup Dams unikke natur.

Langeskov: - Der er mere end 400 plantearter i Urup Dam-området, hvilket er ret unikt i Danmark på så lille et område. Uden kreaturernes afgræsning af området, risikerer mange af områdets sjældne planter og dyrelivet at forsvinde, siger Folmer Hadberg-Rasmussen, indehaver af Kvægproduktionen- og gårdbutikken Urup Dam Oksen.

Det er ikke unormalt, at se tranerne flyve frit i området. Foto: Folmer Hadberg-Rasmussen


Min far startede med at bevare naturen herude i 1975.

Folmer Hadberg Rasmussen


Annonce

Urup Dam er et sjældent og fredet moseområde uden for Langeskov. I det lever mange sjældne plantearter, herunder seks forskellige arter af orkideer. Der er mange dyr, insekter og fugle at finde derude også, såsom nattergale, traner og havørne. Og så selvfølgelig australsk kvæg.

- Jeg har 45-50 moderdyr i øjeblikket. Det er køer, som er gamle nok til at føde kalve. De går rundt og græsser frit dernede, og de er en ret vigtig del af naturen i området, for det er vigtigt, at holde vegetationen nede, siger Folmer Hadberg-Rasmussen.

Fri vækst kan ødelægge naturbalancen

Hvis græs, siv og træerne i området ikke holdes nede via afgræsning, kan det i sidste ende komme til, at ødelægge den unikke natur der findes i Urup Dam-området.

- Hvis det hele bare voksede helt frit derude, vil området springe i skov. Så vil der komme en masse skygge, hvilket ville gøre, at mange af planterne ikke vil kunne trives i området, og nogle af de dyr og insekter, som er knyttet til stedet, ville forsvinde, forklarer Folmer Hadberg-Rasmussen.

Køerne går og passer sig selv, og derved passer de også naturen. Arkivfoto: Lars Mikkelsen

For Folmer Hadberg-Rasmussen er naturens bevarelse af meget vigtig. Han er vokset op med den indstilling, og det at bevare området omkring Urup Dam ligger ham nært.

- Min far startede med at afgræsse og lave naturpleje herude i 1975. Siden kom jeg til. Jeg er vokset op med det, og det er virkelig vigtigt for os, at naturen herude behandles godt, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce