Annonce
Nyborg

Efter usikkerhed om folkets park i Strandvænget: Kommunen overtager det 93.000 kvm grønne område

Strandvængets store parkanlæg med udsigt med udsigt over Storebælt kommer nu på Nyborg Kommunes hænder. Arkivfoto: Robert Wengler
Nyborg Kommune overtager 160.000 kvadratmeter grønt område midt i omstridt boligbyggeri ved Skaboeshusevej. - Parken i Strandvænget bliver bevaret, som den er nu, lover udvalgsformand.

Nyborg: På trods af et massivt boligbyggeri i området, tyder alt nu på, at et af Nyborgs mest populære udflugtsmål bliver bevaret i sin nuværende form.

Planer om at bygge 250 boliger ved Skaboeshusevej har skabt usikkerhed om parken i Strandvænget. Men den agter Nyborg Kommune nu at fjerne ved at overtage det 93.000 kvadratmeter store, grønne område.

Og overtagelsen af den store grund med den enestående beliggenhed ud til Storebælt bliver ledsaget af et politisk løfte om, at parken så vidt muligt bliver bevaret, som den er i dag.

- Det kan godt være, vi kan blive nødt til at fælde et par syge træer og flytte nogle gæs. Men parken forbliver, som den er nu, siger formanden for Nyborg Kommunes teknik- og miljøudvalg, Per Jespersen (S).

Annonce

Parken i Strandvænget

Parken i Strandvænget i Nyborg blev anlagt sideløbende med byggeriet af den store institution for fysisk og psykisk handicappede.

Institutionen blev bygget i beton og jern - i såkaldt "brutalistisk" stil - i årene 1968-1972 og regnedes dengang for at være meget moderne.

Det blev fra starten bestemt, at der skulle være offentlig adgang til den store park i området.

Gennem godt 40 år lykkedes det institutionens ledende gartner, Svend Lund Nielsen, at udvikle parken og skabe et grønt åndehul, der både stod i kontrast til og gik godt i spænd med det store betonbyggeri.

I 2014 blev det oprindelige "Strandhøj" sat til salg. Region Syddanmark måtte konstatere, at institutionen ikke længere kunne leve op til tidens krav.

I 2017 meldte byggekonsortiet 5E Byg sig som køber af bygningerne og den store grund lige ud til Storebælt.

Konsortiet, der siden har ændret navn til Strandhøjen A/S, vil opføre et blandet boligbyggeri med et samlet boligareal på 26.000 kvadratmeter.

I forbindelse med vedtagelsen af den endelige lokalplan for området overtager Nyborg Kommune et parkareal på 9,3 hektar.

- Vi bestemmer

Parken i Strandvænget ligger midt i det område, hvor konsortiet Strandhøjen A/S står bag et blandet boligbyggeri med alt fra enkeltstående villaer til lejligheder i op til fem etager.

Parken er omfattet af den lokalplan, der fastlægger rammerne for omfanget og placeringen af boligbyggeriet "Strandhøjen".

Men med den vigtige tilføjelse, at Nyborg Kommune nu altså overtager parken.

- Der er ikke længere grund til at være nervøs for, hvad bygherren kunne finde på at gøre i parken. For nu er det os, Nyborg Kommune, der kommer til at eje den. Det bliver folkets park, fastslår Per Jespersen.

Parken i Strandvænget kommer på kommunens hænder i en byttehandel med byggekonsortiet Strandhøjen A/S.

Kommunen overtager parken mod at bekoste 163.000 kroner på to nye overkørsler ind til det nye boligområde.

Og det betyder, understreger Per Jespersen, at det bliver de lokale politikere, som får "hånd i hanke" med parkens fremtid.

- Det bliver os, der bestemmer. Og os, der står til ansvar, siger han.

Glad for overtagelsen

I Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Nyborg bliver nyheden om kommunens overtagelse af parken i Strandvænget modtaget med tilfredshed.

Afdelingens formand, Pia Ellegaard Jørgensen, er en blandt mange, som har frygtet, at det store boligbyggeri ville spolere parkens unikke karakter.

- Jeg synes stadig, byggeriet vil blive for massivt og for højt. Men det er dejligt, at Nyborg Kommune nu overtager parken og lover, at den bliver bevaret, som den er, siger hun.

Det er byrådet i Nyborg, der har det sidste ord at skulle have sagt i sagen om den endelige lokalplan for "Strandhøjen - boligbebyggelse og park ved Skaboeshusevej".

Men efter at Teknik- og Miljøudvalget har indstillet lokalplanen til vedtagelse, forventes den ikke at støde på afgørende modstand blandt de lokale politikere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce