Annonce
Faaborg-Midtfyn

Folketingspolitiker har ingen løsning på, hvordan man undgår at hive demente på anklagebænken

Jane Heitmann omtaler sagen om Bjarne Petersens bror som dybt ulykkelig. Arkivfoto: Lasse Hansen
Det fynsk valgte folketingsmedlem Jane Heitmann er Venstres psykiatri- og ældreordfører og formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Hun kalder det "ulykkeligt", at det er nødvendigt at hive en dement plejehjemsbeboer på anklagebænken. Men den centralt placerede politiker har ingen løsning på, hvordan det kan undgås.
Annonce

Bjarne Petersens demente bror skal i næste uge i retten for et overgreb på en plejehjemansat. Ifølge Bjarne Petersen er hans bror slemt ramt af demens, og det er det, som har gjort, at han har reageret så voldsomt.

Plejehjemmet har måttet anmelde sagen til politiet for at sikre, at den ansatte fik den rette erstatning, og derfor skal Bjarne Petersen og hans bror møde op i retten på tirsdag - også selv om Bjarne Petersens bror ikke husker noget af overfaldet overhovedet.

I den forbindelse har avisen taget kontakt til den lokale folketingspolitiker fra Venstre, Jane Heitmann, som - ud over at være psykiatri- og ældreordfører - også er formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Avisen har spurgt Jane Heitmann, hvad hun synes om, at en dement skal anmeldes til politiet, for at en ansat kan få sin erstatning, og om hun vil være med til at sikre, at lignende ting ikke sker. I en mail til avisen skriver hun:

Først og fremmest kan jeg ikke udtale mig om den konkrete sag. Jeg kender ikke nok til alle detaljer. Men helt overordnet:

Det er en ulykkelig sag for både den demente og for omsorgspersonen. Generelt er det sådan, at personer, der har demens og begår vold, typisk ikke gør det med vilje. Det er jo syge mennesker, som ofte ej heller vil opnå noget med voldsgerningen. Heldigvis tager straffeloven hensyn til, at der kan være særlige omstændigheder hos den anklagede, der skal afspejles i strafudmåling. Uden at ville blande mig i rettens arbejde, kunne man forestille sig, at en demenssygdom kan være en særlig omstændighed.

I 2016 var der en lignende sag i Glostrup, hvor kvinden med demens, der havde begået vold, blev frifundet fordi hun var utilregnelig i gerningsøjeblikket. Hvis der er behov for yderligere præcisering af reglerne, er jeg selvfølgelig meget åben overfor at kigge på det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce