Annonce
Indland

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå Eritrea-sagen

Ombudsmanden vil nu gennemgå akterne i Eritrea-sagen for at se, om der er grundlag for en undersøgelse.

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå akterne i den såkaldte Eritrea-sag for at danne sig et overblik over, om der er behov for en egentlig undersøgelse af det efterhånden spegede kompleks.

Det sker, efter at Justitsministeriet tidligere på ugen ophævede tjenstlige advarsler til to embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der offentligt undsagde konklusionerne i den landerapport om Eritrea, som de ellers i første omgang blev sat til at lave.

Eritrea-rapporten kom i massiv modvind, fordi flere af de medvirkende kilder og eksperter følte deres citater misbrugt og fordrejet af Udlændingestyrelsen.

Styrelsen konkluderede, at asylansøgere fra det lille afrikanske land godt kunne sendes tilbage uden den store risiko for liv og helbred.

Og til sidst måtte Udlændingestyrelsen trække i land på flere af de centrale konklusioner.

- Jeg forstår, at det stadig er Udlændingestyrelsens udgangspunkt, at asylansøgere fra Eritrea skal have asyl, og jeg kan konstatere, at personalesagerne har fundet en afklaring, skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Men jeg kan ikke afvise, at der alligevel er spørgsmål i Eritrea-sagen, som bør undersøges nærmere. For at finde ud af det, gennemgår vi nu i første omgang akterne i sagen, og så beslutter vi os på det grundlag, anfører han.

Ud over det ejendommelige forløb omkring den omstridte rapport, så fik sagen desuden et ekstra pift, fordi den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) offentligt turnerede med påstanden om, at hun havde sat arbejdet med rapporten i gang.

Det fik flere til at beskylde hende for ikke at have overholdt armslængdeprincippet, men Karen Hækkerup har efterfølgende afvist, at hun satte noget som helst i gang, og at hun fortryder sine udtalelser.

Der er dog en enkelt ting, der kan komme til at stå i vejen for ombudsmandens undersøgelse: Og det er et samråd i Folketinget, der tidligere er afholdt i sagen.

Hvis det samråd havde karakter af andet og mere end et orienterende samråd, så må ombudsmanden nemlig ikke røre ved sagen, og den del af det skal nu også klarlægges med Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Ombudsmanden understreger, at gennemgangen af sagsakterne vil ske så hurtigt som muligt, men han kan ikke sige, hvor lang tid det vil tage.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Annonce