Annonce
Indland

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå Eritrea-sagen

Ombudsmanden vil nu gennemgå akterne i Eritrea-sagen for at se, om der er grundlag for en undersøgelse.

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå akterne i den såkaldte Eritrea-sag for at danne sig et overblik over, om der er behov for en egentlig undersøgelse af det efterhånden spegede kompleks.

Det sker, efter at Justitsministeriet tidligere på ugen ophævede tjenstlige advarsler til to embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der offentligt undsagde konklusionerne i den landerapport om Eritrea, som de ellers i første omgang blev sat til at lave.

Eritrea-rapporten kom i massiv modvind, fordi flere af de medvirkende kilder og eksperter følte deres citater misbrugt og fordrejet af Udlændingestyrelsen.

Styrelsen konkluderede, at asylansøgere fra det lille afrikanske land godt kunne sendes tilbage uden den store risiko for liv og helbred.

Og til sidst måtte Udlændingestyrelsen trække i land på flere af de centrale konklusioner.

- Jeg forstår, at det stadig er Udlændingestyrelsens udgangspunkt, at asylansøgere fra Eritrea skal have asyl, og jeg kan konstatere, at personalesagerne har fundet en afklaring, skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Men jeg kan ikke afvise, at der alligevel er spørgsmål i Eritrea-sagen, som bør undersøges nærmere. For at finde ud af det, gennemgår vi nu i første omgang akterne i sagen, og så beslutter vi os på det grundlag, anfører han.

Ud over det ejendommelige forløb omkring den omstridte rapport, så fik sagen desuden et ekstra pift, fordi den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) offentligt turnerede med påstanden om, at hun havde sat arbejdet med rapporten i gang.

Det fik flere til at beskylde hende for ikke at have overholdt armslængdeprincippet, men Karen Hækkerup har efterfølgende afvist, at hun satte noget som helst i gang, og at hun fortryder sine udtalelser.

Der er dog en enkelt ting, der kan komme til at stå i vejen for ombudsmandens undersøgelse: Og det er et samråd i Folketinget, der tidligere er afholdt i sagen.

Hvis det samråd havde karakter af andet og mere end et orienterende samråd, så må ombudsmanden nemlig ikke røre ved sagen, og den del af det skal nu også klarlægges med Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Ombudsmanden understreger, at gennemgangen af sagsakterne vil ske så hurtigt som muligt, men han kan ikke sige, hvor lang tid det vil tage.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce