Annonce
Indland

Folketinget vil udvide og overtage statens tomme læsesal

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), vil gerne flytte Folketinget ind i statens tomme læsesal.

Knap 9000 kvadratmeter står ledig, når Rigsarkivet flytter ud om to år. Dem lægger Folketinget billet ind på.

Annonce

Efter mere end 400 år på Slotsholmen flytter Rigsarkivet fra de nuværende lokaler i København.

Og det har vakt interesse fra Folketinget, der melder sig som interesseret i at overtage de ledige bygninger, der i dag huser blandt andet 800 års danmarkshistorie.

Det drejer sig blandt andet om Rigsarkivets læsesal i Provianthuset og Kunstkammerbygningen i Rigsdagsgården lige over for Folketinget.

Folketinget har i mange år haft behov for mere plads. Og der har i en årrække været arbejdet på at finde en anden placering for Rigsarkivet.

Det er i alt 9000 kvadratmeter, som kan overtages, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det skal være et sted, hvor Københavns mange gæster og turister, der går gennem Rigsdagsgården, kan komme ind fra gaden og få en oplevelse på Christiansborg, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Da bygningerne er flere hundrede år gamle og fredede, ventes det at koste mellem 300 - 500 millioner kroner at istandsætte bygningerne, der blandt andet bruges til depot og arkiv i dag.

Rigsarkivets formål er at indsamle og bevare den offentlige administrations arkivalier. Det er planen at etablere en læsesal i Den Sorte Diamant i stedet.

Hvis Folketinget overtager de gamle bygninger, som Rigsarkivet efterlader, er ambitionen, at de besøgende ikke behøver billet til en omvisning ifølge formanden.

- Det skal være et sted, hvor Folketingets populære informationsaktiviteter og tilbud til skoleelever og studerende samles og udbygges, siger hun.

Det vil tage mange år og være en kostbar beslutning, hvis det gamle rigsarkiv bliver indrettet til offentlige formål, hvor borgere kan overvære høringer, deltage i konferencer og søge information, lyder det.

- Alt det skal der nu tænkes nogle gode og kreative tanker om og formuleres nogle konstruktive forslag til, inden Folketinget endeligt beslutter sig. Men ind til videre har vi meldt os som interesserede, siger Pia Kjærsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce