Annonce
Nyborg

Folketinget vil af med gasfyr - Nyborg køber et nyt

Den gamle varmecentral i Ullerslev ligger lidt for sig selv i erhvervsområdet Solholm. Nu skal der installeres en ny reservekedel fyret med gas. Foto: Mogens Rasmussen
Byrådet har sagt ja til at købe et nyt gasfyr til varmecentralen i Ullerslev. Fyret skal kun startes sjældent, når der er ekstra brug for varme.
Annonce

Nyborg/Ullerslev: Byrådsmedlem Anne-Marie Palm-Johansen, Dansk Folkeparti, kom forleden nærmest til at spille rollen som den lille dreng i H.C. Andersens eventyr om Kejserens nye Klæder.  Altså ham, der siger det, de andre ikke tør eller vil.

Punktet på byrådsmødet handlede om godkendelse af en ny gasfyret reservekedel på Nyborg Forsyning og Services varmecentral i Ullerslev, og der var tilsyneladende ikke den store diskussionslyst i sommervarmen.

Men så var det, Anne-Marie Palm-Johansen tog ordet og spurgte, om der ikke var noget med, at Folketingets partier lige her indgået et stort forlig om klima. Og her står der blandt andet, at alle gasfyr skal ud.

- Betyder det så, at vi skal til at skifte det her nye fyr ud ud om ti år, spurgte hun.


Betyder det så, at vi skal til at skifte det her nye fyr ud ud om ti år

Spørgsmål fra byrådsmedlem Anne-Marie Palm-Johansen (DF) med henvisning til Folketingets nye klima-aftale


Som svar sagde borgmester Kenneth Muhs blandt andet, at det i hvert fald ikke er i strid med lovgivningen at sætte et stort gasfyr op til fjernvarmen i Ullerslev.

Direktør Erik Hansen, NFS, kalder Anne-Marie Palm-Johansens spørgsmål "relevant".

- I første omgang handler klimaaftalen om alle de private gasfyr, mens virksomheder og fjernvarmeforsyningen fortsætter med at bruge naturgas. Men målet på sigt er jo, at alle fossile brændstoffer skal væk, så hvis man fortsat vil bruge gas, skal man bruge biogas, siger direktøren.

Biogas, der laves af gylle, madrester og så videre, er klimaneutralt, og der er allerede en del biogas blandet i naturgassen. Man regner med, at der i 2023 vil være 30 procent biogas i gasnettet.

Den nye kedel i Ullerslev skal bruges i vinterperioder, når borgerne i byen bruger ekstra meget varme, og hvis forsyningen af overskudsvarme fra Nyborg stopper af en eller anden grund.

Erik Hansen oplyser, at man har undersøgt forskellige alternativer. I Nyborg har man reservekedler fyret med bioolie, men det er dyrt at etablere, når man også skal bygge nye tanke. Varmepumper er klimarigtige og billige i drift, men de er ikke så smarte i dette tilfælde.

Fyret i Ullerslev ventes at så stille langt det meste af tiden og kun blive startet op en sjælden gang.

Det nye fyr i Ullerslev ventes først klar til sommer 2021, og det koster omkring fem millioner kroner inklusiv skrotning af den nuværende gasmotor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Udland

Tidligere Fyens-journalist tæt på eksplosion: Det ser ud, som om der var placeret bomber overalt

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce