Annonce
Nyborg

Folketinget kan redde Nyborg Slot: - Det er jo statens og hele Danmarks projekt

Museumsdirektør Erland Porsmose (forrest) og borgmester Kenneth Muhs tog onsdag morgen toget til København og et møde i Folketingets kulturudvalg.  - Det var en god oplevelse, fastslog Kenneth Muhs efter mødet. Foto: Kasper Riggelsen
Efter at have haft Nyborgs borgmester og Østfyns Museums direktør på besøg, går Folketingets kulturudvalg nu for alvor ind i kampen for Nyborg Slot.

Nyborg/København: Folketinget kan redde Nyborg Slot.

Det står klart efter et møde i Folketingets kulturudvalg.

Miljø- og Fødevareklagenævnet sagde den 17. december nej til at give et godt 321 millioner kroner dyrt bygge- og formidlingsprojekt på Slotsholmen i Nyborg dispensation fra museumslovens bestemmelser om indgreb på fredede fortidsminder.

Men efter onsdagens møde, hvor Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) og museumsdirektør Erland Porsmose fik foretræde, går udvalget nu ikke desto mindre til ministeren.

- Udvalget vil bede kulturministeren opstille de handlemuligheder, vi har, siger det fynskvalgte medlem af Folketingets kulturudvalg, Erling Bonnesen (V).

To veje

Det var umiddelbart efter mødet ikke muligt at få en kommentar fra formanden for Folketingets kulturudvalg, Hans Chr. Schmidt (V).

Men på Erling Bonnesens foranledning vil udvalget altså nu bede ministeren finde ud af, hvilke handlemuligheder Folketinget har.

Og ifølge Erling Bonnesen selv er der to veje, man kan gå i et forsøg på at få planerne om en ringmur, en ny slotsfløj og et udsigtstårn på Slotsholmen i Nyborg realiseret.

- Den ene mulighed er, som jeg ser det, at lave en egentlig anlægslov for Nyborg Slot. Den anden er gennemføre en revision af museumsloven, som man jo gør, når der er anledning til det. Og det er der efter min mening her, fordi den nuværende lovgivning åbenbart forhindrer at gennemføre noget i Nyborg, som kan gennemføres andre steder, siger han.

Erling Bonnesen tænker  her blandt andet på Kolding, Jelling og Vordingborg, hvor der er givet dispensation til anlægsprojekter på fredede fortidsminder.

- En god oplevelse

Nyborgs borgmester karakteriserer onsdagens foretræde for Folketingets kulturudvalg som "en god oplevelse".

- Det var godt at få lov at fremføre vores synspunkter for. Der var i udvalget stor interesse for og også stor viden om projektet. Og det er jeg selvfølgelig glad for, siger Kenneth Muhs.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har bedt om en redegørelse for sagen, hvor Miljø- og Fødevareklagenævnet med et snævert flertal på 4-3 trak tæppet væk under 10 års arbejde med at genskabe kongeborgen Nyborg Slot - og samtidig spolerede drømmen om at gøre slottet til en både national og international attraktion, hvor historien om byen som rigets gamle hovedstad skulle formidles.

Og det er da også den politiske indsats på Christiansborg, Kenneth Muhs nu sætter sin lid til.

- Det er jo statens og hele Danmarks projekt, og det er begrænset, hvad vi som kommune nu kan gøre rent politisk. Men vi knokler selvfølgelig videre, og jeg har da med stor glæde noteret mig, at kulturministeren er gået ind i sagen og har bedt om en redegørelse for forløbet. Ministeren har jo også sagt, at Nyborg Slot-projektet er for godt til at lade falde. Og det giver håb, fastslår Kenneth Muhs.

Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane