Annonce
Assens

Folkeskoler mister elever: Skole har måttet afskedige personale

Landsbyordningen Huset i Gummerup er en af de folkeskoler, som er gået tilbage på elevtallet. Desuden står den til at lukke, da skolebestyrelsen har indstillet det til byrådet. Foto: Daniel Kofoed
Størstedelen af Assens Kommunes 12 folkeskoler er gået tilbage i elevtal de sidste to skoleår. Det har blandt andet betydet, at Vissenbjerg Skole har måttet sige farvel til flere ansatte.
Annonce

Sommerferien er for Assens Kommunes folkeskoleelever godt i gang.

Men når kalenderen siger august, er det igen tid til at pakke penalhuset og skolebøgerne i rygsækken.

Og for eleverne på kommunens 12 folkeskoler tegner der sig et nyt skoleår med færre kammerater på skolegangene.

10 ud af de 12 folkeskoler i Assens Kommune starter nemlig et nyt skoleår med færre elever. I alt er der knap 300 færre elever på kommunes folkeskoler til det kommende skoleår, når man sammenligner med de to seneste skoleperioder. Det viser tal fra Assens Kommune.

Vissenbjerg Skole er en af de skoler, der går mest tilbage i forhold til elevtallet i skoleåret 2018/2019.

Til det kommende skoleår har skolen 65 færre elever sammenlignet med det forrige. Og det overrasker ikke skoleleder Gitte Kondrup Ebbesen.

- Vi mærker det helt konkret ved, at vi bevæger os ind til at være en tosporet skole. Jeg kan se i tallene, at der bliver født færre børn, og det betyder færre elever. De sidste tre år har vi kun fået elever til to spor, siger hun.

Vissenbjerg Skole har tidligere været en tresporet skole, men skolelederen oplyser, at skolen har været lidt svingende i størrelse de seneste år.

Annonce

Farvel til kollegaer

De færre elever har dog også betydet, at Vissenbjerg Skole har måttet afskedige personale eller nedlægge stillinger.

- Det (faldende antal elever, red.) har givet os nogle udfordringer, fordi vi har været nødt til at tilpasse vores personale. Og det er altid hårdt at sige farvel til kollegaer, men vi er nødt til at skalere ned, fordi skolen jo bliver finansieret ud fra elevtal, siger Gitte Kondrup Ebbesen.

Gitte Kondrup Ebbesen har været skoleleder på Vissenbjerg Skole det seneste halvandet år. Arkivfoto: Martin Kloster
Sådan ser elevtallet ud på kommunens skoler. For et par uger siden kom det frem, at man efter sommerferien blot er 60 elever på Gummerup Skole, som dermed står til at lukke. Grafik: Mikkel D. Petersen.

Hun fortæller, at skolen samlet har fjernet over 10 stillinger det seneste halvandet år, hvor Gitte Kondrup Ebbesen har været skoleleder. Nogle er direkte afskedigelser af lærere eller pædagoger, mens andre er stillinger, der ikke er blevet genbesat, efter ansatte er stoppet af den ene eller den anden grund.

- Det betyder meget for vores arbejdsmiljø, når folk får at vide, at de ikke skal være her mere. Der er et pres på vores ansatte, når det bliver varslet, og man kan blive usikker på sin situation, siger Gitte Kondrup Ebbesen, men understreger, at afskedigelserne ikke betyder, at der er et direkte dårligt arbejdsmiljø på skolen.

Faldende børnetal

De sidste 10 år er antallet af børn i Danmark faldet med 50.000, hvilket svarer til fire procent. Tal viser også, at Assens Kommune har oplevet et fald i antallet af børn de sidste 10 år.

Fødselstallene i 2013 og 2014 var meget lave. De børn er nu i skolealderen, og derfor oplever mange skoler, at de yngste årgange er nogle meget små årgange.

Prognoserne siger dog, at børnetallet vil stige de kommende år.

I 1980 var 25 procent af den samlede befolkning børn, mens det tal i 2018 lå på 20,2 procent. I 2040 forventer man, at 20,8 procent af befolkningen er børn.

- Vi har nogle fine tal i vores sygefravær, så det er ikke sådan, at vi har et dårligt arbejdsmiljø. Men følelsen af, hvad der sker næste gang, fylder meget for vores ansatte, siger hun.

Skolelederen ser dog grund til at være optimistisk de kommende år.

- Jeg synes, jeg kan se i tallene, at børnetallet stiger igen, så jeg har en forhåbning om, at vi snart kan få et spor mere.

Annonce

Øget interesse

I den anden ende af skalaen ligger Tommerup Skole, som er den skole, der har oplevet størst fremgang, hvis man sammenligner elevtallet i 2018/2019 med det kommende skoleår.


Det betyder meget for vores arbejdsmiljø, når folk får at vide, at de ikke skal være her mere. Der er et pres på vores ansatte, når det bliver varslet, og man kan blive usikker på sin situation.

Gitte Kondrup Ebbesen, skoleleder på Vissenbjerg Skole


Skolebestyrelsesformand Susanne Hagh Strunge Holm fortæller, at det blandt andet bunder i, at skolens overbygning igen er blevet bygget op, efter man måtte sige farvel til den i begyndelsen af 2017, og goddag igen i skoleåret 2018/2019.

- Men vi kan mærke en øget tilstrømning af elever generelt, og vi kan mærke en øget interesse i vores skole. Og det er rigtig dejligt, siger hun.

- Hvad har I gjort rigtigt for at få den elevtilstrømning?

- Vi er en skole, der sætter trivsel i højsædet sammen med læring, og det går op i en højere enhed.

- Vi prioriterer også venskabsklasser, hvor de små elever har en ven i de større klasser, og derfor er der ikke nogen, der behøver være bange for andre, fordi de kender hinanden på kryds og tværs. På den måde er der et stort sammenhold, og det er noget, der er med til at skabe trivsel.

Skoledistrikter

I Danmark er der frit skolevalg, og derfor er det muligt at vælge en skole, der ligger uden for ens skoledistrikt.

Se her, hvor mange elever de enkelte skoler har fra andre distrikter end deres eget til det kommende skoleår:

Peter Willemoesskolen: 28

Brylle Skole: 10

Ebberup Skole: 63

Glamsbjergskolen: 104

Gummerup Skole: 36

Haarby Skole: 32

Salbrovadskolen: 44

Tallerupskolen: 78

Tommerup Skole: 39

Verninge Skole: 13

Vissenbjerg Skole: 57

Aarupskolen: 63

Tommerup Skole har dog også mærket til det faldende børnetal, der har ramt Danmark de sidste 10 år.

- Vi har generelt set været mærket over de sidste år på de små årgange, men de begynder så småt at vokse igen.

- Så det har ikke kunnet undgås, at vi har mærket til det, men det er en problematik, der kommer i bølger, siger Susanne Hagh Strunge Holm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce