Annonce
Sydfyn

Folkemødets opfinder vil savne Ærø-skibet Samka på Folkemødet

Bertel Haarder kommer til at savne Samka under Folkemødet 2020. Her er han ved et arrangement på Søbygaard på Ærø. Arkivfoto: Rasmus Dalland
Bertel Haarder (V), som i sin tid fik idéen til Folkemødet på Bornholm, husker tydeligt en debat, har har deltaget i på Samka og kommer til at savne skibet på Folkemødet.

Christiansborg/Bornholm: Folkemødets fadder, Bertel Haarder (V) kommer til at savne Samka på dette års Folkemødet på Bornholm. Det siger han, efter at delegationen bag, Ærø, Samsø, Læsø og Balance Danmark, har meldt afbud.

Baggrunden for afbuddet er, at Samka i år har fået tildelt en plads ved ydermolen, og her er der risiko for aflyste debatter, hvis det blæser for meget.

- Jeg ville ønske, at Samka ville tage risikoen, for det plejer jo at være godt vejr. Folkemødet har været i pagt med guderne de fleste år, siger han og sætter nogle ord på, hvad Samka kan.

- Samka skaber et meget intimt debatrum. Jeg kan meget klart huske en af de debatter, jeg var med til på Samka. Det var dengang, det blev lejet af Liberal Alliance, og det var Leif Mikkelsen, som var vært. Det handlede om foreningslivet og fik den betydning, at da jeg blev kulturminiter, fik jeg sat fokus på noget af det, som plager foreningerne.

Bertel Haarder understreger, at han har deltaget i i alt 300 arrangementer på Folkemødet, så der skal noget til, for at han huske et arrangement så tydeligt.

- Det er altid hyggeligt at være på et skib. Man kommer tættere på hinanden. Der opstår sådan en feltfodsstemning, som kan være fremmende for en god dialog. Jeg kommer i hvert fald til at savne Samka.

Bertel Haarder ønsker dog ikke at gå ind i diskussionen om placeringen af Samka.

- Jeg har tillid til, at ledelsen har gjort det så godt de kan, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce