Annonce
Kerteminde

Folkemøde imod atomaffaldet

Hele lokalsamfundet mødtes og sang i protest, da der sidste år blev prøveboret i Kertinge Mark for at se, om leret dér er fedt nok til at kunne rumme et depot.

Køstrup/Kertinge: - Vi er her stadig, og vi vil stadig ikke have jeres skidt.

Det er budskabet, når der i morgen, søndag eftermiddag er folkemøde imod deponering af atomaffald på Kerteminde Mark. Mødet foregår på sportspladsen i Kølstrup fra kl. 13 og hele eftermiddagen.

Til at understrege budskabet har borgerne i lokalområdet mobiliseret blandt andre Odenses borgmester, Anker Boye, Kertemindes borgmester Sonja Rasmussen og på sin vis også den lokale SF-spidskandidat Jesper Hempler. Han er - endnu i hvert fald - bedre kendt som musiker end som lokalpolitiker, men ikke desto mindre er hans SFs spidskandidat til kommunalvalget i Kerteminde Kommune.

På den musikalske front bliver der også chance for at høre Odense Staalskibsværfts Orkester, Amanda Jazzband, Jens Bjørn og Kerteminderevyens direktør Mads Nørby sørger for underholdning.

Det er nu mere end to år siden, daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder bebudede, at fem kommuner - i alt seks steder - i landet var udset til at kunne rumme Risøs atomaffald i et atomaffaldsdepot, der kræver fed ler.

Kertinge Mark er et af stederne, men protesterne fra især de fem kommuner har været massive, og efter en høring på Børsen i København i oktober, blev presset i Folketinget så massivt, at sundhedsminister Astrid Krag fra SF blev tvunget til at undersøge om affaldet kan eksporteres. Det havde Krag ellers ikke til sinds.

Hvad der er sket med de undersøgelser - hvis noget - er der ingen, der rigtig ved noget om, og det er blandt andet den stilstand, borgerne i Kertinge må leve med. For de og hele kommunen er fortsat i en situtation, at de ikke aner, om de er købt eller solgt.

Annonce
Kerteminde Kommune og fire andre kommuner arrangerede i oktober en atomhøring på Børsen i København - den blev sendt live på tv, og det var her, det for alvorlig gik op for nogle af folketingspolitikerne, hvor stor modstanden mod projektet er. Og hvad projektet i det hele taget går ud på.
Prøveboring i Ladby blev et tilløbstykke sidste år.
Protesterne mod atomdepotet har altid været synlige - og foreløbig har kampen var i to år.
Det er længe, længe siden Karen Fomsgaard afleverede en tønde med protestunderskrifter til borgmester Sonja Rasmussen. Hun bragte dem siden videre til sundhedsminister Astrid Krag (SF), som har arvet atomsagen fra Venstres indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce